Ukrayna’nın Antarktika ekibi 13 aylık çalışmadan sonra Kiev’e döndü (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Antarktika keşfinde kış ekibine katılan 24 Ukraynalı Akademik Vernadskiy istasyonunda yaklaşık 13 ay çalıştıktan sonra Kiev’e döndü.

Ukrayna'nın Antarktika ekibi 13 aylık çalışmadan sonra Kiev'e döndü

Lizbon’dan tahliye uçuşu ile Borispol havaalanına geldiler. Onlarla birlikte, 3 ay boyunca istasyonda çalışan mevsimsel kıta da geri döndü.

Antarktika Araştırma Merkezi başkanı Evgeniy Dikiy.“Hemen hemen tüm dünyadaki karantina koşullarında kutup kaşiflerimizle eve dönemeyeceğimiz konusunda endişeliydik. Ancak ekibin çalışmaları sayesinde Şili, Brezilya ve Portekiz’deki Ukrayna büyükelçilikleri bu sorunu çözdü. Birçok ülkenin Antartika keşif ekibi İstasyonlarını gelecek yıla kadar koruma altında bırakarak ayrıldı.” dedi.

Kutup kaşifleri 24 Nisan’da Akademik Vernadskiy istasyonundan ayrıldılar. 2 Mayıs’ta, dünyanın en fırtınalı yeri olan Drake Strait’i geçtikten sonra, keşif üyeleri Şili’deki Punta Arenas limanına geldi. Sonra Santiago, Sao Paulo ve Lizbon yolu ile Ukrayna’ya döndüler.

Antarktika’da bilim adamlarının multidisipliner araştırma yaptıklarını belirten Evgeniy Dikiy “Hem kış, hem de mevsimlik ekipler görevlerini mükemmel bir şekilde tamamladı. Aldıkları veriler sadece Ukrayna için değil, dünya bilimleri için de önemli bir değer taşıyor.” diye ekledi.

Ukrayna’ya gelen tüm kâşif kaşifler, evde kendi kendine tecrit olacaklardır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com