Ukrayna’nın altın ve döviz rezervleri % 7.8 azalarak 24.9 milyar dolar oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Nisan 2020 itibariyle Ukrayna’nın uluslararası altın ve döviz rezervleri 24.9 milyar dolar olurken, Mart ayı içerisinde Merkez Bankası’nın net döviz satışı 2.1 milyar dolara ulaştı

Ukrayna Merkez Bankası basın hizmetlerinden bildirildiğine göre Ocak ve Şubat aylarındaki yükseliş sonrasında Mart ayında gerçekleşen,% 7.8 oranında düşüş ile yılın başındaki seviyeye dönüldü.

NBU tarafından “Mart ayı boyunca uluslararası rezervlerdeki düşüş, öncelikle Merkez Bankası’nın, iş dünyasından ve kamuoyundan gelen para talebi yoğunluğunu karşılamak ve aşırı döviz kuru dalgalanmalarını düzeltmeyi amaçlayan döviz müdahalesinden kaynaklandı.” denildi.

Merkez Bankası’nın Mart ayında net döviz satışının 2.1 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

“Ayın sonunda döviz piyasasında durum normale döndü ve Merkez Bankası döviz alım müdahalelerine geri döndü. Genel olarak bu süreçte NBU 2.4 milyar dolar sattı ve 264 milyon dolar aldı.”

Ayrıca, devlet ve devlet garantili borcun yabancı para cinsinden ödenmesi için 1.1 milyar dolar (eşdeğer) tahsis edilmiştir. Bunlardan 536.7 milyon dolar devlet tahvili, 409.3 milyon doları NBU ve Bakanlar Kurulu’nun IMF’ye karşı yükümlülükleri için ödendi.

Rezervlerin durumu ile ilgili yapılan açıklamada “Uluslararası rezervlerin mevcut hacmi, Ukrayna’nın yükümlülüklerini, hükümetin ve Merkez Bankası’nın mevcut operasyonlarını ve gelecekteki ithalatı gerçekleştirmek için 3.7 ay yeterli olacak seviyededir.” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com