Ukrayna’nın 2019’da Dünya Sıralamaları (infografik)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, özellikle küresel rekabet gücü, pasaportların etkisi ve mobil internet başta olmak üzere dünya sıralamasında çeşitli alanlarda konumunu yükseltti.

Finance.ua‘nın haberinde, Ucuz Mobil İnternet Derecelendirmesinde, Ukrayna 4. sıradadır. Analistlere göre, Ukrayna’daki bir gigabaytlık mobil verinin ortalama maliyeti 51 sent. Sadece Hindistan, Kırgızistan ve Kazakistan’da mobil internet daha ucuz. En pahalı mobil internet ise Zimbabve’de olup gigabayt başına ortalama 75.2 dolar.

Ayrıca, Ukrayna rekabetçilik sıralamasında beş sıra yükseldi: Ukrayna 54. sıraya yükselmiştir. Derecelendirme ekonomiden, GSYİH, yolsuzluk, küreselleşme, işsizlik, eğitim ve tıp harcamaları gibi 235 göstergeyi dikkate almaktadır. Singapur, Hong Kong ve ABD ile ilk üçe girerken, Arjantin, Moğolistan ve Venezuela son sıralarda yer aldı.

Pasaportların gücünde, Ukrayna 95 puanla iki sıra yükselerek 25. sıraya çıktı. Ukraynalılar 91 ülkeyi vizesiz ziyaret edebilir, 43 ülkede kapıda vize alabilirken sadece 64 ülkeyi ziyaret etmek için önceden vize alması gerekmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri reytingde birinci oldu (vizesiz 116 ülke) ve sonuncu Afganistan (sadece 5 ülke vizesiz).

Küresel barış endeksinde, Ukrayna iki sıra yükselerek 150. sırada yer aldı. Barış endeksi terör seviyesi, askeri harcama, iç ve dış çatışmalar, suç seviyesi de dahil olmak üzere 23 kriterle belirlenmektedir. En huzurlu ülkelerin ilk üçünde İzlanda, Yeni Zelanda ve Portekiz bulunurken Güney Sudan, Suriye ve Afganistan son sırada bulunmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com