Ukraynalıların yüzde 38’i eşit derecede Ukraynaca ve Rusça TV izlemek istiyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Anket sonuçlarına göre, Ukraynalıların sadece üçte biri aile içerisinde Ukraynaca konuşmaktadır.

ukraynaca

“Sosyal İzleme Merkezi” tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre Ukraynalıların göreli bir çoğunluğu, %38.2’si, Ukraynaca ve Rusça televizyon programlarını (haberler, filmler, konserler, spor yayınları vb.) eşit olarak izlemek istiyor.

Buna karşılık, %22.5’i yalnızca Ukraynaca, %18.7’si çoğunlukla Ukraynaca, %11.1’i esas olarak Rusça ve %7.2’si yalnızca Rusça olarak televizyon seyretmek istediğini belirtti. %0,2’si başka bir dili tercih ederken, %1.3’ü TV izlemediğini belirtti.

Ankete katılanların %34.2’si en sevdikleri yazılı medyayı ise eşit sıklıkta Rusça ve Ukraynaca dillerinde okumak istiyor. Aynı zamanda, bu bağlamda Ukraynaca ve Rusça dilleri, genellikle eşit sayıda Ukrayna sakini tarafından tercih edilmektedir. Bunlardan ilki %28.5 (%16.5 yalnızca Ukraynalı, %12 çoğunlukla) ve ikincisi %28.6 (%13.5 yalnızca Rusça, %15.1 ağırlıklı olarak Rusça) tercihinde bulundu.

Aynı zamanda, katılımcıların %33.9’u ailede (evde) yalnızca Ukraynaca konuşulduğunu, %14.5’inin çoğunlukla Ukraynaca, %25.4’ünün her iki dilde eşit olarak, %13.9’unun ise çoğunlukla Rusça, % 11.8’i ise yalnızca Rusça olarak konuşulduğunu söyledi. %0.4’ü ise başka bir dil belirtti.

ukrhaber.com

Ukrayna’da vatandaşların %59’u Rusça’yı yabancı dil olarak görüyor (anket)

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com