Ukraynalıların yaklaşık yarısı Donbass’taki “serbest ekonomik bölge”ye karşı (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalıların % 45.3’ü Donetsk ve Lugansk oblastlarına “serbest ekonomik bölge” statüsü verilmesini desteklemezken, sadece üçte biri buna olumlu yaklaşıyor.

Donetsk ve Lugansk

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından 17-19 Ekim tarihleri arasında yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre yanıt verenlerin % 45’i Donetsk ve Lugansk bölgelerine “serbest ekonomik bölge” statüsü sağlanmasını desteklemiyor. % 33.5’i ise bu hükmü destekliyor. Üstelik, Batı’dan Doğu’ya gidildikçe destek seviyesi % 27’den % 46’ya yükseliyor.

Donbass’taki serbest ekonomik bölgeye muhalif olanlar en fazla “Avrupa Dayanışması” (% 79.6), “Halkın Hizmetkârı” (% 50.6) ve “Anavatan” (% 50.2) partilerinin seçmenleri arasında olduğu belirtilmektedir.

Yaşam İçin – Muhalefet Platformu seçmenleri ise % 68.2 ile Donbass’ta serbest ekonomik bölgeyi destekliyor.

Ayrıca katılımcılara “Serbest ekonomik bölge” nin tam olarak ne anlama geldiğini düşünüyorsunuz?” diye de soruldu.

Ankete katılanların % 32’si sorulara cevap veremeyeceğini söyledi. Kalan % 68, bir yandan “serbest ekonomik bölge” anlayışının çeşitliliğini gösteren cevaplar verdi. Öte yandan, birçok katılımcının yanıtlarının, insanların ne hakkında konuştukları hakkında doğru şekilde bilgilendirilmediğini gösterme olasılığı daha yüksektir.

Çalışma 17’den 19 Ekim’e kadar sürdü. 18 yaş ve üstü 505 kişiyle, rastgele bir cep telefonu numarasına dayalı telefon görüşmeleri kullanılarak yapılmıştır.. Örneklem ilhak edilmiş Kırım’ı ve işgal altındaki Donbass topraklarını içermemektedir.

Şunu hatırlatmak gerekir. 25 Ekim’deki yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Zelenskiy, beş sorudan oluşan bir anketin seçmenler tarafından cevaplanmasını istedi. Bu anketin ikinci sorusu ise “Donbass’ta serbest bir ekonomik bölge oluşturulmasını destekliyor musunuz?” şeklindedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com