Ukraynalıların üçte biri kayıtlı olduğu adreste yaşamıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Elektronik adres tescilinin lansmanı bu yılın Nisan ayında başlıyor. Yetkililerin, bundan sonra kimlik belgelerinde ikamet izni damgası talep etme hakları olmayacak.

Pasaport Ukrayna

Ukrayna’da bir milyondan fazla kişinin ikamet adresi bulunmadığı gibi ülkedeki her üç kişiden biri kayıtlı olduğu adreste yaşamıyor.

Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhail Fedorov tarafından Ukrayna 24 kanalında “Bir milyondan fazla Ukraynalı kimlik belgesinde oturma iznine sahip değil ve her üç Ukraynalıdan birisi de kayıtlı olduğu adreste yaşamıyor. Prosedür karmaşık olduğu için bu hizmeti almak için çok zaman harcamanız gerekiyor.” dedi.

Nisan ayının başlarında, hükümetin bir akıllı telefon aracılığıyla ikamet yerini kaydettirerek elektronik kayıt başlatmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Fedorov aynı zamanda, yetkililerin vatandaşlarının kimliklerinde ikamet izni damgası talep etme hakkına sahip olmayacaklarını da vurguladı.

Bakan “Belirli bir kişinin nerede yaşadığına dair bir kayıt olacak. Ve bu her vatandaşın resmi bir görevidir: Bu sicile girmeliler ve bir kişinin nerede yaşadığını öğrenmek, kontrol etmek, onaylamak, etkileşim kurmak mümkün olacaktır.” şeklinde dijital dönüşümü vurguladı.

2020’nin sonunda, Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun 14 yaşın üzerindeki kişiler için elektronik ortamda bir ikamet yerini kaydettirmek için bir pilot proje başlatmaya karar vermişti ve bu hizmet büyük talep görmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com