Ukraynalıların sosyal aktivitelerinde düşüş eğilimi hızlandı (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da Eylül ayı ortasından itibaren gözlenen sosyal aktivitelerdeki düşüş eğilimi Ekim ayında daha da hızlandı

Ukraynalıların hareketliliğinin dinamiklerini, işgücü piyasasını, elektrik tüketimini ve ödeme faaliyetlerini analiz eden Ekonomik Strateji Merkezi’nin (CES) Ukrayna ekonomisinin toparlanması için takip verileri ile de kanıtlandığı üzere bugün Ukrayna’da araba ve yürüyüşle yapılan gezilerin yanı sıra halka açık etkinliklere dönük faaliyetlerin sayısı neredeyse her gün azalmaktadır.

CES’e göre Ekim ayında Ukrayna’da otomobille ve araçsız olarak hareketlerin sayısı % 14 azaldı ve son bir hafta içinde ,ülkede karantina bölgelerinin 19 Ekim’de güncellenmesi ve çoğu bölgenin “turuncu” hale gelmesinin ardından düşüş % 4 seviyesinde oldu.

Aynı zamanda, Ukrayna vatandaşları % 8 daha az bir şekilde işyerlerine gitmeye başladı. CES uzmanlarına göre bu gerçekler, faaliyetlerdeki mevsimsel düşüş, yeni karantina önlemleri ve vatandaşların tedbirlere gösterdiği özenden kaynaklanmaktadır.

Aynı zamanda, Eylül ayının başından bu yana Ukraynalıların ticaret ve eğlence yerlerine ziyaretleri % 17 azaldı. Ancak Ekim ayında bu rakam % 2 düşerek hemen hemen aynı seviyede kaldı.

Halkın ödeme faaliyeti de sabit kalıyor: Privat24 ve POS terminallerinin kullanımı artık yatay bir koridordadır. Bununla birlikte, Ekim ayı başında Privat24 kullanım aktivitesi zirve yapmış, ardından ay boyunca gösterge % 11 azalmıştır. Aynı zamanda, bireyler tarafından perakende satış mağazalarında POS terminalleri üzerinden yapılan ödemelerde herhangi bir olumsuz eğilim görülmemektedir.

Hava sıcaklığı dikkate alınarak ayarlanmış elektrik tüketimi göstergesi % 3 artarak büyümeye devam etti. Eylül sonundan bu yana 2019 seviyesinde stabilize oldu, bu da CES’e göre karantina sonrası ekonomik bir toparlanmaya işaret edebilir. Ciddi kısıtlamaların getirilmesiyle elektrik kullanımı % 23 artmıştı.

Araştırma raporunda “Genel olarak, ekonomi hala çok fazla tepki göstermeden karantina sürecinden geçiyor. Karantinanın etkisini diğer faktörlerden (örneğin mevsimsellik) ayırmak için geçen yılın göstergeleriyle karşılaştırılması gerekiyor. Maalesef çoğu veri kaynağı için bu seçenek mevcut değil, çünkü ihtiyaç var. operasyonel verilerin yayınlanması tam olarak pandeminin başlangıcından itibaren ortaya çıktı.” denildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com