Ukraynalıların son günlerdeki sosyo-politik tercihleri (kamuoyu araştırması)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rating Group tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Ukraynalıların % 68’i Kırım’ın Ukrayna’ya dönmesini desteklerken, % 21’i devletin Kırım’ın Rusya tarafından işgalini kabul etmesi gerektiğini düşündüğünü gösterdi.

  • “Rating” sosyolojik grubu tarafından yürütülen bir anketin sonuçları, Ukraynalıların % 68’inin ülkenin yanlış yönde, % 23’üdoğru yönde ilerlediğine inandığını gösterdi. % 9’u ise kararsız. Gençler, Batı ve Kiev sakinleri ve Halkın Hizmetkarı ve Sesi partilerinin seçmenleri ise değerlendirmelerinde daha iyimser.
  • Politikacılara duyulan güven derecesinin başında % 45 ile Vladimir Zelenskiy geliyor. Güvenmeyenlerin oranı ise % 52. % 30’u Yulya Timoşenko‘ya güvenirken, % 67’si ona güvenmiyor. Petro Poroşenko‘ya % 25’i güveniyor, % 73’ü güvenmiyor. % 23’ü Yuriy Boyko‘ya güveniyor, % 59’u güvenmiyor ve % 14’ü onu tanımıyor. Mikhail Saakaşvili‘ye % 23’ü güveniyor, % 61’i güvenmiyor % 11’i ise tanımıyor .
  • Halkın Hizmetkarı partisi parlamento derecelendirmesinde başı çekiyor. Oy vermeye karar veren ve niyet edenlerin % 20.8’i destekliyor. Avrupa Dayanışma partisi için bu oran % 15.0, “Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” partisi için % 14.8, Batkivşçina partisi için % 12,4, “Güç ve Onur” partisi için % 5.0.
  • Başkanlık oylamasında ise V. Zelenskiy başı çekiyor. Yakın gelecekte bir seçim olursa oy kulllanacakların % 24.7’si nin desteğini alacaktır. % 13.9’u Poroşenko’ya, % 12.6’sı Boyko’ya ve % 11,.8’i Timoşenko’ya oy verecek.
  • Ayın başından bu yana koronavirüs görülme sıklığının arttığına inananların sayısında keskin bir artış oldu. Bugün yanıt verenlerin % 68’i öyle düşünüyor (Mart başında % 37). % 22’si seviyenin değişmediğine inanıyor, sadece % 5’i azaldığını söylüyor.
  • Koronavirüs insidansında artış olması durumunda % 61’i “sert” karantina uygulanmasını destekliyor (Mart başında % 56). % 37 ise karşı görüşte.
  • Ankete katılanların % 68’i, Ukrayna’nın Kırım’ı Ukrayna’ya geri döndürmek için her fırsatı kullanması gerektiğine inanıyor. % 21’i ise yarımadanın Rus kontrolüne geçişini kabul etmek gerektiğini düşünüyor. 2014 yılından bu yana Kırım’ın Ukrayna’ya dönüşünden yana olanların sayısı giderek artmaktadır.
  • % 45’i geçici olarak işgal altındaki Kırım’a su tedarikini geri kazandırma girişimini destekliyor, % 48’i ise desteklemiyor.
  • % 71’i Rusya’yı Ukrayna’ya saldırgan olarak görüyor, % 22’si ise tam tersi bir görüşte. Saldırgan ülke olarak görmeyenler çoğunlukla, Doğu bölgelerinin sakinleri,

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com