Ukraynalıların online ticaretteki alışveriş hacmi % 41 arttı (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalıların 2020’de internetten satın aldıkları fiziksel mal ve hizmetlerin toplam miktarı, geçen yıla göre % 41 artarak 107 milyar UAH’ye ulaştı. Beklenen artış % 15 idi.

Online Alışveriş

EVO şirketler grubu tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarında “Bir yıl önce, 2020’de Ukrayna’da e-ticarette % 15’lik bir artış öngörmüştük, pandemi bunu önemli ölçüde değiştirdi. Mini fabrikalardan kafelere kadar birçok yeni oyuncu online ticarette ortaya çıktı. Büyük online mağazalar ve pazarlar ise pozisyonlarını güçlendirdi.” denildi.

EVO’ya göre, bugün Ukrayna’daki tüm alışverişlerin neredeyse % 9’u pazar yerlerinde, online mağazalarda ve sosyal ağlarda online olarak yapılıyor. 2019 yılında, Ukrayna’da perakende satışta e-ticaretin payının % 7 olduğu tahmin edildi ve ardından pazar her yıl % 17 büyüdü.

Yıl içinde, EVO pazar yerlerinde (Prom.ua, Bigl.ua, Crafta.ua, Shafa.ua, IZI.ua ve Prom.ua şirketlerinin web sitelerinde) sipariş sayısının % 42 arttığı kaydedildi. Aynı zamanda, ortalama sepet büyüklüğü ise % 10 düştü.

2020 yılında en büyük artış “Medikal Ürünler” kategorisinde görüldü. Ek olarak, bahçe ve bahçecilik ürünleri 2019’a göre daha fazla talep gördü. En fazla artış gösterenler arasında ayrıca evcil hayvan malzemeleri ve yiyecekleri de bulunuyor.

EVO tahminlerine göre, 2020’de mal ve hizmetler için online ödeme sayısı % 50 arttı. Halihazırda pazar yerlerinde, satın alma anında ödemelerin yaklaşık % 15’i bir kartla yapılmaktadır.

“Böyle bir hızla, birkaç yıl içinde, satın alınan online ürünler için teslimat anında nakit veya kartla ödeme, daha az güvenli ve popülaritesini kaybedecek. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de ürünün fiyatının % 2’sinden fazlası komisyon olarak ödenmekte olup, Avrupa’dakinden dört kat daha fazla.” denildi.

Şirket, e-ticaret büyümesinin 2021’de kısmen devam etmesini ve e-ticaretin üçte bir oranında büyümesini bekliyor. Bu, pazar yerlerinde güvenli online ödeme yöntemlerinin ortaya çıkması, daha ucuz teslimat, hız ve satıcılar tarafından artan hizmet kalitesi ile kolaylaştırılacaktır.

EVO’da özetlenen, “Pandemi geleneksel olarak online nişleri, özellikle de tıbbi ilaç ve yiyecekleri online alıma doğru itti. Mağazalardan ve restoranlardan teslimat talebi birkaç kez arttı. Pandemiden sonra bile, alıcıların bu olanaklardan vazgeçmesi pek olası değil.”

EVO, online alışveriş ve sipariş hizmetleri için pazar yerleri oluşturan Ukraynalı bir BT şirketidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com