Ukraynalıların ödenmemiş borçları, artık banka hesaplarından otomatik tahsil edilebilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Adalet Bakanlığı, bankaların devlet ve özel idarecilerin talebi üzerine Ukraynalıların hesaplarından borçları otomatik olarak çekebilmelerine izin verdi.

Daha önce sadece nafaka borçluları için uygulanan bu prosedür, şimdi diğer borç türlerini de kapsayacak şekilde genişletildi.

Prosedür 6 Temmuz’dan itibaren tam olarak çalışmaya başlayacak.

Borç tahsil sistemi daha önce nasıl çalışıyordu. Birinin borcu, özellikle nafaka borcu varsa, bunun mahkemede kanıtlanması gerekmektedir. Mahkeme kararından sonra borçlu parayı ödemezse Devlet İcra Dairesi veya özel icra memurları çalışmaya başlamaktadır. Borçlunun banka hesaplarından mahsup edilen parayı alabilirler. Ancak bu karmaşık bir prosedür olup hesapları belirlemek için 73 Ukrayna bankasının tümüne posta yoluyla bir bildirim gönderilmesini gerektirmektedir.

Aynı zamanda, bankalar borçlunun hesabının durumu hakkında bilgi veremiyordu.

Şimdi ne değişecek. İlk olarak, Merkez Bankası kurallarını Şubat ayında değiştirdi: şimdi bankalar, yüklenicinin talebi üzerine, borçluların hesaplarının ayrıntıları ve onlar için hesaplardaki bakiye hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.

Adalet Bakanlığı, borçlunun kendisi için de bir artı olduğunu kaydetti: icra memuru, hesapta ne kadar para olduğunu bilecek ve mevcut olanların hepsini değil, yalnızca gerekli miktarı bloke edebilecektir.

İkinci olarak, Adalet Bakanlığı, Bankaların ve icracıların, Otomatik İcra Sistemi aracılığıyla elektronik olarak etkileşime gireceği bir talimatı onayladı.

Borcun tahsili için yine de bir mahkeme kararı gerekecektir. Sadece borç otomatik tahsil etme prosedürünün kendisi basitleştirildi ve otomatikleştirilecek.

Ne tür borçlar otomatik olarak silinecek. Daha önce, bu sadece nafaka borcu ile mümkündü, ancak şimdi prosedür aşağıdaki borçları içerecek şekilde genişletildi:

  • Konut ve toplumsal hizmetler;
  • Para cezaları (özellikle trafik kurallarının ihlali için);
  • Maaşlar.

Para çekme prosedürü nasıl gerçekleşecek:

  • Otomatik icra takibi sistemini ( ASIP ) kullanan bir kamu veya özel icra memuru, borçlunun hesapları hakkında bilgi almak için bankalara bir talep gönderir;
  • Bankalar, talebi aldıktan sonra bir çalışma saati içinde bilgi vermeleri gerekir;
  • İcra memuru, ASIP yardımıyla , borçlunun hesaplarının açıldığı bankalara paranın haczedilmesi emrini gönderir;
  • Bankalar ilgili miktarı bloke eder ve yükleniciyi bu konuda bilgilendirir;
  • İcracı, borcun zorunlu olarak çekilmesi için ödeme talepleri oluşturur ve bunları bankalara gönderir;
  • Bankalar borçlunun hesaplarından çekildiğini belirtir ve bunları yürütme hizmetinin hesaplarına aktarır;
  • Para borç tahsildarına gider.

ukrhaber.com

Küresel mutluluk düzeyi raporu haritalandı: Ukrayna ve Türkiye’nin yeri

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com