Ukraynalıların neredeyse % 70’i 20 yaşından önce çalışmaya başlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

McDonald’s’ın Ukrayna’da OLX Work platformu ile ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmanın sonuçlarına göre genç Ukraynalılar çok erken bir dönemde işe giriyorlar. % 69’u 20 yaşın altında çalışmaya başlamıştır.

Her üç katılımcıdan birisi, ilk işin kendisine öğrettiği en önemli şeyin insanlarla çalışma yeteneği olduğunu söylüyor.

Ukraynalıların % 65’inin öğrenci olarak çalışmaya başladığı, katılımcıların üçte birinin 17-18 yaşlarında, hatta bunun dörtte birinin 17 yaş öncesi çalışmaya başladıkları belirtildi.

“McDonald’s’ın OLX Work çevrimiçi platformuyla birlikte yaptığı anketin sonuçları,% 40’ının arkadaşlar veya tanıdıklar aracılığıyla iş aradığını, neredeyse beş ebeveynden birinin bir iş bulduğunu ve % 18’inin de okulun yardımıyla (öğretmenler veya iş fuarları) % 13’ü iş siteleri, gazeteler veya broşürler aracılığıyla iş buldu” denildi.

Ankete katılanların % 37’si derhal uzmanlık alanında deneyim kazanmaya başlarken, % 12’si için ilk iş kısmen seçilen mesleğe karşılık geliyor ve yarısından fazlası uzmanlık alanı dışında iş bulmaktadır.

İşe gitme motivasyonu çoğu zaman kişinin kendi gelirine sahip olma arzusudur: Yanıt verenlerin % 40’ı bir gelir kaynağı olarak iş aramıştır ve ücret ana tercih faktörüdür.

% 22’si için ilk iş deneyimi kazanmak önemli bir fırsat.

“Ukraynalıların çoğunluğu (% 52) için iş seçiminde maaşın miktarı belirleyici oluyor. Erkekler maaşın yüksekliğine kadınlardan daha fazla dikkat ediyor (% 57’ye karşı % 42)” denildi.

OLX Jobs’a göre, 2019 yılında genellikle öğrenciler için “Kariyer Başlangıç” kategorisindeki maaş seviyesi, ayda yaklaşık 9,000 UAH ve saatlik ücret 100 UAH.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com