Ukraynalıların kendileri Ukrayna varlıklarına yatırım yapmaktan korkuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yabancı şirketlerin Ukrayna’ya yatırım yapma konusundaki genel olumsuz görüşü, yalnızca Estonya Devlet Başkanı Kersti Kaljulaid’in son değerlendirmesiyle değil, aynı zamanda istatistiklerle de doğrulanıyor: 30 yıldan fazla bir süredir Ukrayna, Polonya ile kıyaslandığında 4-5 kat daha az, yaklaşık 50 milyar dolarlık yabancı yatırım çekti.

Dragon Capital’in kurucusu ve CEO’su Tomas FialaNe yazık ki (Ukrayna’daki yatırım umutları hakkında olumsuz bir görüş) Ukraynalılar arasında bile yaygın. Ukrayna’da sabit varlıklara yapılan yatırımın GSYİH içindeki payına bakarsanız, bu yüzde Doğu Avrupa’daki en düşük orandır. Bu, Ukraynalıların kendilerinin, Ukraynalı şirketlerin Ukrayna varlıklarına yatırım yapmaktan korktuğu anlamına geliyor.” dedi.

Bununla birlikte, yabancı şirketlere birkaç koşulun yerine getirilmesi durumunda Ukrayna varlıklarına yatırım yapmalarını tavsiye ettiğini açıkladı.

Piyasanın açıldığı üç aylık dönemde Ukrayna’da 60 bin hektar tarım arazisi satıldı

Fiala’ya göre, “Ukrayna’daki zayıf hukuk kuralları, yargı korumasına güvenmeye değmediğinden”, bir Ukrayna varlığına yatırım yaparken aşağıdaki üç kuralı izlemelisiniz:

  • Kontrolün çoğunluğunu veya yüzde yüz hisse satın alın;
  • Batılı ortak yatırımcılarla birlikte Ukraynalı işletmelerde hisse satın alın, anlaşmazlık halinde yargı işlemleri için Batı’yı gösterin;
  • Uluslararası pazarda bulunan ve itibarlarına değer veren Ukraynalı ortaklarla birlikte yatırım yapın.

Yukarıdaki kurallara uyulmamasının olumsuz bir örneği olarak Fiala, SkyMall alışveriş ve eğlence merkezi davasını gösterdi; bu durum, Ukrayna Parlamentosu’nun yatırımcı haklarını koruma özel komisyonu başkanı Galina Yançenko‘ya göre Estonya Cumhurbaşkanın, vatandaşlarına Ukrayna’da yatırım yapmalarını tavsiye etmemelerini söylemesinin sebebiydi.

Çernovtsi 613 yaşında: şehre ve tarihine dair ilginç bilgiler

Yakında Ukrayna devletinin SkyMall ile bir yatırım anlaşmazlığı nedeniyle 750 milyon dolarlık bir talep alması beklenmektedir. SkyMall alışveriş ve eğlence merkezindeki Estonyalı yatırımcılar, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir yatırım anlaşmazlığı davası başlattılar. Tarafların anlaşabilecekleri uyuşmazlığın duruşma öncesi çözümü için sağlanan süre Kasım ayında sona eriyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com