Ukraynalıların devlet tahvillerine yatırımları rekor kırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre tarihte ilk kez, Ukraynalı bireylerin elindeki tahvillerin hacmi 10 milyar UAH’ı aştı.

Halkın elindeki tuttuğu tahvillerin üçte ikisinin yabancı para cinsinden olması dikkat çekicidir. Ve sadece üçte biri grivna cinsindendir. Ve bu Ukraynalıların grivnayı daha riskli gördüğü, aynı zamanda yabancı yatırımcılardan farklı olarak daha kârlı gördüğünü gösteriyor.

Finansal analisti Vasili Nevmerzhitski “Kategorik olarak ulusal para birimine inanmayan Ukraynalıların zihniyeti, fon tasarrufu aracı olarak çok büyük bir rol oynadı. Devlet tahvillerinin popülerliğine gelince, bir banka mevduatı ile karşılaştırıldığında daha yüksek bir kârlılık ve gelir vergisinin olmaması ile açıklanabilir” şeklinde açıkladı.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Merkez Bankası reeskont oranını düşürdü

Ayrıca, online tahvil hizmetleri yoluyla devlet tahvillerinin satışının daha önce ilan edilmiş olması durumunda, Ukraynalıların yatırımlarının çok fazla artabileceğini söyledi. Gösterge için bir başka atılım ise sermaye affı olabilir. Milletvekilleri tarafından önerilen tüm seçenekler içerisinde yer alan, beyan sahibinin uzun vadeli devlet tahvillerine yatırım yaparak varlıklarını yasallaştırması olabilir.

Bununla birlikte, Ukraynalıların yatırım istekleri, yerleşik olmayanların Ukrayna menkul kıymetlerine yaptığı yatırımların arka planı konusunda oldukça ikna edici görünüyor. 19 Eylül itibariyle, Batı yatırım fonlarının portföyündeki devlet tahvili hacmi astronomik şekilde 89 milyar UAH’a ulaştı. Bu, sürülen tüm tahvillerin yaklaşık % 11’ine tekabül etmektedir.

Karşılaştırma için, yılın başında, yerleşik olmayanların elindeki devlet tahvillerini toplamı 6.3 milyar UAH idi. Bu şu anda 14 kat daha fazladır. Aynı zamanda, yabancılar tarafından tutulan tüm tahvillerin % 97’si ise grivna cinsindendir. Bu, son derece yüksek getiri oranından kaynaklanmaktadır. Bu yaz Maliye Bakanlığı rekordan sonra tekrar rekor kırdığında, getiri oranları yıllık % 18.5’e ulaştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com