Ukraynalılar son 12 ayda kripto paralara 8 milyar dolar yatırdı (Araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Küresel ekonomik krizin ortasında kur devalüasyonu nedeniyle tüm dünyada kripto para birimlerine ilgi artıyor. Bu gibi koşullarda, tasarruf ve yatırım için alternatif araçlara olan ilgi artıyor.

Kripto platformu Paxful tarafından yapılan bir anket, ABD ve Ukrayna’daki gençlerin, güvenilirlik ve kârlılık açısından itibari parayı geride bırakarak en umut verici finansal araç olarak kripto para birimini gördüklerini ortaya koydu .

Anket sonuçları neyi gösterdi?

  • Gençler, kripto para birimlerinin geleneksel bankaların ve ilgili işlemlerin yerini alabileceğine inanıyor;
  • % 43.6’sı, kripto para birimlerinin finansal kriz dönemlerinde her zamankinden daha fazla ilgilerini çektiğini söyledi;
  • % 26.4’ü dijital paraların, fiat paraya gerçek bir alternatif olduğundan emin.

Her iki neslin temsilcilerinin ezici çoğunluğu, kripto para birimleri hakkında bilgi sahibidir. Bitcoin (% 98.4), Ethereum (% 77.4), Litecoin (% 71.6) ve Ripple (% 47.6) .

Ancak, ankete katılanların üçte biri (% 37.14) halâ kripto para birimlerine tam olarak güvenmiyor. Ankete katılanların % 28.57’si kripto para birimlerine hiç ilgi göstermezken, % 25.71’i bu tür varlıkların oynaklığından korkuyor. Kripto para birimlerinin özünü yeterince açıklayacak kaynak eksikliği, ankete katılanların % 14.29’unun sektörü anlamaması ve % 14.29’unun düzenleyicilerin öngörülemeyen eylemlerinden korkmasıyla açıklanmaktadır.

Z Kuşağında yanıt verenler ise kripto para birimlerini küreselleşmeyle (% 67) ilişkilendirmektedir. Yanıt verenlerin % 44.2’si işlemlerin doğrudan kripto para satıcıları ve alıcıları arasında gerçekleştiğini, ancak platformların böyle olmadığını düşünmektedir. Aracılar, yalnızca işlemin güvenlikliğini sağlamaktadır.

Analitik şirket Chainalysis’in Ukrayna verileri, kullanıcıların son 12 ayda 8.2 milyar dolar gönderdiğini ve 8.0 milyar dolar kripto para aldığını gösteriyor. Bu rakamlar ABD ve diğer önde gelen ülkelerdeki rakamlardan çok daha düşük olsa da , Ukraynalılar arasında çok daha yüksek bir güven ve kripto para birimi benimseme düzeyine işaret ediyor. Ukrayna ekonomisinin ABD ekonomisine göre önemli ölçüde daha düşük olduğunu unutmamak gerekmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com