Ukraynalılar Noel’i Kutluyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Noel’i (Hz. İsa’nın doğum gününü) Gregoryen takvimi ile 1917 yılına kadar kullanılan Jülyen takvimi arasındaki gün farkından dolayı Doğu Ortodoks dini takvimine uygun olarak 7 Ocak’ta kutluyor. 

Yeni Yıl ve özellikle Noel, Ukrayna’daki en popüler ve en sevilen tatillerdir. Her ikisi de uzun bir tarihe ve mucizevi bir şekilde hayatta kalan benzersiz bir Ukrayna kültürel kimliğini keşfetmeye izin veren özel bir gelenek ve ritüel dizisine sahiptir. Noel geleneklerini unutulmayan Ukrayna, 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra, Noel Günü’nü resmî tatilde ilan ederek, Noel geleneklerini günümüze kadar sürdürmeyi başardı. Ukrayna Noel geleneklerinin, Hristiyanlık öncesi Pagan geleneklerine kadar uzandığı tahmin edilmektedir.

Noel Nedir?

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Grek Katolikler ve Ortodoks Hıristiyanlar, Noel’i, Katolik ve Protestanlardan bağımsız olarak 6 Ocağı 7 Ocağa bağlayan gece kutluyorlar.

Gregoriyen takvimi ile 1917 devrimine kadar kullanılan Jüliyen takvimi arasındaki gün farkından dolayı, Ukrayna’da Noel geleneksel olarak 7 Ocak’ta kutlanıyor. Fakat geçtiğimiz yıldan itibaren resmi olarak hem 25 Aralık hemde 7 Ocak tarihlerinde Ukrayna’da Noel kutlamaları yapılıyor.

Ukrayna’da Noel Nasıl Kutlanır?

Ukrayna’da 7-14 Ocak haftası geleneksel Noel kutlamalarına ev sahipliği yapar. Ukraynalılar aile dostlarını ziyaret ederler, geleneksel yemeklerin olduğu sofralarda bir araya gelerek, Noel şarkıları söyler ve birbirlerine yeni yıl için iyi dileklerini ileterek samimi gelenekler ile kutlamalar yaparlar.

Kaynak: Ukr-ayna.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com