Ukraynalılar Mayıs sonundan önce vergi beyanlarını vermek zorunda

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalıların ek gelir alan mükellefleri yılın ilk çeyreği için 1 Haziran’dan önce gelir beyanları doldurmak ve vergi ödemek zorunda.

Vergi ödeme

% 18 gelir vergisi ile % 1.5’i askerlik vergisi aşağıdaki şekilde gelir elde eden tüm Ukraynalılar tarafından ödenmelidir:

  • Bağımsız mesleki faaliyetler (kuaförler, tesisatçılar, metin yazarları, vb.) – % 18;
  • Kiralık emlak gelirleri – % 18;
  • Menkul kıymet gelirleri – % 18;
  • Sözleşme kapsamındaki ücret ve diğer ödemeler – % 18;
  • Hediyeler ve bağış yolu ile elde edilen gelir – % 18;
  • Emlak satışından elde edilen gelir – % 5.

Örneğin, kendi bahçenizden sebze satıyorsanız veya bir daire kiralıyorsanız, yılda bir kez gelirinizi hesaplamanız ve vergi ödemeniz gerekir. Bununla birlikte, çoğu Ukraynalı sadece ek gelir beyan etmediği gibi bu konuda ne yapacağını da bilmemektedir.

Vergi uzmanı Gennadiy Gruşko: “Ukrayna’da vergi ödeme kültürü henüz yeni oluşuyor. Ukraynalılar devlete güvenmiyor ve gizlenebilecek her şeyi saklamak için kullanılıyor. Vergi kaçakçılığı için asgari idari sorumluluk ve para cezası tehditi altındalar. Peki gelirimi beyan etmem gerekiyor mu? Tabii ki gerekli. Her vatandaş yasalara uymakla yükümlüdür ve bu yasaların göz ardı edilmesi sorumluluktan muaf değildir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com