Ukraynalılar hangi araçlar için 2021’de “lüks vergisi” ödemek zorunda kalacak?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı, Ukraynalıların 2021’de ek vergi ödemesi gereken otomobil modellerinin bir listesini yayınladı.

Bakanlığın eb sitesinde ek tüketim vergisini ödemesi gereken araç modellerinin listesi de yayınlandı.

Lüks vergisi, bazı emlak vergisi türlerinin resmi olmayan adıdır. Ukrayna’da yerel vergiler grubuna aittir. Bu vergiler genel vergiler içerisinde belirlenmemişlerse yerel konseyler tarafından belirlendiği ve ödemenin ayrıca yerel bütçelerin hesaplarına gittiği anlamına gelir

Vergi oranı değişmez ve her bir binek otomobil için takvim yılı başına 25 bin UAH tutarındadır.

“Lüks vergisi” ödemesi gereken otomobil modellerinin tam listesi için burayı tıklayabilirsiniz.

Lüks Vergisini Kimler Ödemeli?

Üretim yılı itibariyle (dahil) 5 yıldan fazla olmayan ve ortalama piyasa değeri asgari ücretin 375 katından fazla olan araçlar için ödenir. 2021’de bu rakam 2.250.000 UAH’a aşan binek otomobil sahiplerinden alınır. (6000 UAH x 375).

60 gün içinde verginin ödenmemesi durumunda vergi cezaları uygulanır. Üstelik ilk 90 gün içinde ödeme yapılırsa artı olarak verginin % 10’u kadar, 90 gün sonrasında % 20’si oranında ceza eklenir. Ayrıca, araba veya diğer mülklere el konulabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com