Ukraynalılar “aşı pasaportları” hakkında ne düşünüyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği yazın başlarında COVID -19’a karşı aşı pasaportlarını uygulamaya koymayı planlıyor.

Böyle bir sertifikanın piyasaya sürülmesi, ülkelerin kendi kendine izolasyon ve ek testler olmadan sınırları açmasına ve turistik gezilere devam etmesine olanak tanıyacak.

Ukrayna için “aşı pasaportları” konusu da önemlidir ve Ukrayna Sağlık Bakanlığı’na göre böyle bir belgenin geliştirilmesi süreci son aşamadadır. Ancak Ukraynalılar arasında olası “aşı pasaportu” girişinde bir birlik yok.

R&B Group tarafından Nisan ayında yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre;

  • Katılımcıların dörtte birinden biraz fazlası (% 27) böyle bir yeniliği destekliyor;
  • Yanıt verenlerin üçte biri (% 34) desteklemiyor;
  • Aynı zamanda ülke nüfusunun yaklaşık üçte biri (% 30) “aşı pasaportu” uygulamasına kayıtsız ve her on kişiden biri (% 9) kararsız.

Araştırmacılar, “aşı pasaportu” uygulamasına en yüksek düzeyde desteğin batı bölgesinde yaşayanlar ve 30 yaşın altındaki gençler arasında bulunurken; en düşük olanın güney bölgesi sakinleri ve yaşlılar arasında kaydedildiğini belirtiyor.

Yetkililere göre, ilan edilen Ukrayna “aşı pasaportu” uluslararası seyahatler ve yurt içi kullanım için tasarlandı. Ukraynalıların çoğunluğu (% 44) yurtdışına seyahat ederken “aşı pasaportu” kullanımını haklı görmektedir.

Ukrayna’da halka açık etkinlikler ve geziler için “aşı pasaportu” kullanımı, yanıt verenlerin sırasıyla % 4 ve % 3’ü tarafından haklı görülüyor.

Aynı zamanda Ukraynalıların % 16’sı günlük yaşamın her alanında “aşı pasaportu” kullanılmasını haklı bulurken; % 3’ü bunun kesinlikle gereksiz olduğunu düşünüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com