Ukrayna’da trafik ihlallerinde sürücüler ve yayaları yeni para cezaları bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna parlamentosu, emniyet kemeri kullanmama, seyir halinde telefonda kulaklık olmadan konuşma ve yayaların hatalı yerlerden karşıya geçişlerine dair asgari para cezalarını artırdı. Alkollü araç kullanımı cezası ise 17 bin grivna ve bir yıl trafikten men olarak güncellendi.

Ukraynalı parlamenterler, hem sürücüler hem de yayalar tarafından trafik kurallarının bazı ihlallerinden doğan cezai sorumluluğunu artırdı. 2695 numaralı yasa tasarısı, ikinci okumada Verkhovna Rada tarafından onaylandı. Yeni tasarıyı 325 milletvekili oyladı.

Böylece sürücüler için asgari para cezası 510 UAH’a çıkarıldı. Bunlar;

  • Emniyet kemersiz araç kullanımı;
  • Kask olmadan motosiklet kullanımı;
  • Aydınlatılmamış plaka;
  • Araba kullanırken kulaklıksız olarak telefonda konuşmak;
  • Kavşakları düzensiz geçme, kırmızı ışıkta geçiş ve sollama kurallarının ihlali.

Sürücü kaza mahallinden kaçarsa 3 bin 400 UAH para cezası ile karşı karşıya. Aynı ceza, yerleşim yerlerinde 50 km/s’den fazla hız yapmak için de geçerli olacak.

Sürücü, bir polis arabasına, ambulansa veya diğer özel hizmetlerin bir arabasına yol vermezse, 680 UAH ceza verilebilecek.

Sürücü ehliyeti olmadan araç kullanan 425 UAH para cezasına çarptırılacak. Sürücünün hiç ehliyeti yoksa 3 bin 400 UAH ödemek zorunda kalacak. Daha önce sürücü belgesinden yoksun bırakılan sürücüler için bu ceza 20 bin 400 UAH olarak güncellendi.

Sürücü bir yıl içinde tekrar böyle bir ihlal yaparsa, bu, beş ila yedi yıllık bir süre için araç kullanma hakkından mahrum bırakılma 40 bin 800 UAH ceza olarak yansıtılacak.

Alkollü Araç Kullanımı Cezası

Alkollü olarak direksiyon başına geçenlere verilen ceza 10 bin 200 UAH’tan, 17 bin UAH’a çıkartıldı. Aynı zamanda, bu sürücüler bir yıl ehliyetinden mahrum kalacaklar.

Bir yıl içinde tekrarlanan ihlal için 34 bin UAH para cezası ve üç yıl süreyle araç kullanım hakkından men cezası alacaklar. Sürücü üçüncü kez alkollü olarak direksiyon başında oturursa, 51 bin UAH para cezası, aracına el konulmasıyla 10 yıl süreyle haklarından mahrum kalacaktır.
Mağdur ve yaralılarla ilgili trafik kazalarında sorumluluk

Yayalar için de cezalar arttırıldı

Dolayısıyla, yeni yasaya göre, yolu yanlış yerde geçen yayalar şimdi 51 UAH değil 255 UAH para cezası ödeyecek.

Bisikletçiler trafik kurallarını ihlal ederse , 340 UAH para cezası ödemek zorunda kalacaklar. Eğer alkollü iseler işlenen aynı ihlaller için ceza 680 UAH olurken, tehlike yaratırlarsa ceza 850 UAH olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com