Ukraynalı otomobil sahipleri araba satarken daha yüksek vergi ödeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Vergi Kanunu’nda değişiklik yapan 1210 sayılı yasa tasarısı ile Ukrayna’daki araç sahipleri için araba satışlarına uygulanan vergi önemli ölçüde arttırılacak.

Rbc.ua’nın verdiği habere göre, esas olarak araçları alıp satarak bu işi yapanları çarpacak, ancak bu değişiklikler sıradan sürücülere de etki edebilir.

Bir aracın yıl boyunca ilk satışı sırasında, arabanın sahibinin vergi ödemediği, yıl boyunca ikinci satış sırasında, aracın tahmini değeri üzerindeki vergi oranının % 5 olacağı ve üçüncü satış için % 18 artı asgari ücret ile birlikte % 19.5 olacağı belirtilmelidir.

Daha önce, bir otomobilin satışına ilişkin vergi iki aşamalıydı: ilk satışta, araba sahibi vergi ödemiyordu, ancak araç yıl içinde tekrar tekrar satıldıysa vergi oranı % 5’di.

Vergi, motosikletten traktöre kadar tüm motorlu araçlar için geçerli olacaktır. Yeni vergi oranları öncelikle araba satan yerli satıcıları hedefliyor. Böyle bir yasa ile milletvekilleri Ukraynalı girişimcilerin işlerini yasallaştırmaya zorlamak istiyorlar.

Tasarı, halkın milletvekilleri tarafından 16 Ocak’ta kabul edildi ve 11 Şubat Salı günü Vladimir Zelenskiy’e imzaya gönderildi. Cumhurbaşkanı vergi kanununda değişiklik yaparsa, resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com