Ukraynalı işçiler yurtdışına gidiyor, Ukraynalı çalışanların yerini Orta Asya’dan gelenler dolduruyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Giderek daha fazla insan Ukrayna’yı terk ediyor ve durum demografik alandaki bir felakete doğru evriliyor. Önümüzdeki beş yıl içinde ülkedeki işgücü sayısının 350 bin kişi daha azalması bekleniyor.

Ukrayna’da Ukraynalı çalışan sayısı azalırken aynı zamanda Ukrayna’daki işçi göçmenlerinin sayısı da her yıl artıyor. Esas olarak Orta Asya’dan gelen göçmenler bu boşluğu doldururken, burada da artışın devam etmesi bekleniyor.

NV dergisinde, Ekonomik Strateji Merkezi’nde ekonomist olan Anna Sakhno‘nun tahminlerine göre birçok alanda personel sıkıntısı var. OLX portalında bile açık pozisyon sayısı, potansiyel çalışan sayısından üçte bir fazla ve örnek olarak terzi bulmak çok zor.

Devlet İstatistik Kurumu’na göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde istihdam edilen kişi sayısı 14.8 milyon iken, 10 yıl önce bu rakam 18.5 milyon kişiydi.

Personel sıkıntısı, ekonomik durumun Ukrayna’dan daha da kötü olduğu diğer ülkelerden işçilerin gelmesi için koşullar yaratmaya devam ediyor.

En büyük işçi sıkıntısı ise devlet dili bilgisi gerektirmeyen üretim sektöründe görülmektedir. İşgücü piyasası uzmanı Tatiana Pashkina‘ya göre bunlar inşaat, lojistik, onarım ve üretim işleri.

Tekstil-Kontakt şirketler grubunun kurucusu Alexander Sokolovsky de onunla aynı fikirde. Ona göre, personel sorunu çok akut, her yıl 1 milyona kadar işçi Ukrayna’yı terk ediyor.

Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda Ukrayna’ya işçi göçü de artacaktır.

Demografi ve Sosyal Araştırma Enstitüsü müdürü Ella Libanova “Belki de çok hızlı değil, sosyal faktörler geride kalıyor. Ancak, yasadışı göçün payı hala baskın olacak.” diyor.

Orta Asya’daki eski Sovyet cumhuriyetlerinden binlerce işçi göçmeni şimdiden Ukrayna’da boşalan pozisyonları dolduruyor. Ağırlıklı olarak hizmet sektöründe istihdam edilmektedirler.

Karantina sebebiyle okula devam edemeyen ve Rocket teslimat hizmetinde kurye olarak işe başlayan 26 yaşındaki Türkmen öğrenci Novruz Allayarov “Her şey yolundaysa ve çok fazla sipariş varsa, ayda 50 bin UAH’a kadar kazanabilirsiniz. İyi para. Ve Ukrayna’yı seviyorum: iyi bir iklim, özgürce iş yapma fırsatı.” diyor.

Küresel emelleri olan bir ülke olarak Türkiye’nin Ukrayna ile ilişkileri ne kadar önemli?

Son zamanlarda Ukrayna’da yurtdışından bu tür çok sayıda işçi var. Çoğunlukla işçi göçmenleri büyük şehirlerde yoğunlaşıyor: Kiev, Harkov, Odessa, Lviv, Dnipro. Göçmen işçiler çoğunlukla özel belgelerin gerekli olmadığı taksilerde veya teslimat hizmetlerinde çalışmaktadırlar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com