Ukraynalı işçiler Polonya ekonomisini % 2.5 büyüttü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonyalılar Ukraynalı işçilerin ekonomilerinin gelişimine katkısını hesapladılar. Rzeczpospolita, son beş yılda Polonya ekonomisinin % 22 oranında büyüdüğünü ve bunun % 2.5’inin Ukraynalı işçilerinin katkısı nedeniyle olduğunu belirtti.

Polonya’da istihdama ilişkin resmi istatistikler, Ukraynalıların ülkenin kalkınmasına katkısını yaklaşık olarak yansıttığından, uzmanlar dolaylı olarak tahminler yürütmeye karar verdi.

Uzmanlar, 2013’ten bu yana Polonya’daki işçi sayısının 900 bin kişi arttığını, çalışma çağında olup ülkeyi terk eden Polonyalıların sayısının göz önüne alındığında, gerçek çalışan sayısının, ekonomik sonuçlar göz önüne alınarak bakıldığında iki kat daha fazla olması gerektiğini söylüyor.

Bakınız: Polonya’da çalışıp, göç etmek isteyen Ukraynalı işçilerin oranı % 67 oldu

Bu durumda ekonominin hızlı büyümesi, ya olası görünmeyen iş verimliliğindeki keskin bir artış ya da çok sayıda yeni işçinin gelmesiyle açıklanabilir. Beş yıl içinde Ukrayna-Polonya sınırından kaç Ukraynalının geçtiğini göz önünde bulunduran analistler, bu kadar hızlı bir ekonomik büyümeyi mümkün kılanın misafir işçiler olduğu sonucuna vardılar.

“Geçtiğimiz beş yıl boyunca, doğudan gelen göçmenlerin ekonomik büyümeye katkısı, yeni Polonyalı çalışanların katkısıyla neredeyse aynı oldu. Aynı zamanda, onları burada tutacak kadar da yeterli olanaklara sahip değiliz” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com