Ukraynalı GSM operatörleri yasadışı telefonların kapatılması fikrini destekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı mobil operatörler, Dijital Dönüşüm Komitesi tarafından yayınlanan yasadışı mobil cihazlarla mücadele için IMEI kod bazında yasa tasarısını desteklemelerine rağmen, bazı konularda tam bir fikir birliğinde değil.

Ülkenin en büyük telekom operatörü Kyivstar, yasa koyucuların “sorumluluğu devlet kurumlarından piyasa katılımcılarına kaydırma” niyetinlerini olduğunu ve bunu kabul etmediklerini belirtti.

Kyivstar basın merkezi üzerinden yapılan açıklamada “Hırsızlığa veya cep telefonlarının yasadışı ithaline karşı koymak için gerekli tüm yasal çerçeve var. Bu, gümrük kontrol kurumlarının ve kolluk kuvvetlerinin doğrudan işlevidir. Bu işi cep telefonu operatörlerine veya müşterilerin kendilerine kaydırmak yanlıştır.” denildi.

Şirket, bir abonenin bir perakende satış noktasından bir cep telefonu satın almasını örnek olarak verdi. Yasaya göre, alıcı “iyi niyetli bir alıcı”dır. Kyivstar, hatası nedeniyle cep telefonunun yasadışı yollardan mağazaya girebileceği satıcının eylemlerinden sorumlu tutulamayacağını kaydetti.

Aynı zamanda, ikinci en büyük cep telefonu operatörü Vodafone‘un “bu yasama girişimine itiraz etmek için hiçbir zorlayıcı nedeni yok.” Aynı zamanda telefon sahiplerinin haklarının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekleyerek “Belgelerin ayrıntılı bir incelemesinde bize rehberlik edecek olan şey bu. Şeffaf bir telefon pazarının oluşumuna yönelik hareketi destekliyoruz. Elbette Ukrayna’da gri ve siyah ithalat sorunu çok ciddi.” denildi.

Lifecell, sahte telefon kaçakçılığı ve ithalatıyla mücadeleye yönelik tedbirlere desteğini dile getirdi. Olası etkili bir mekanizmanın bir devlet tabanının yaratılması olabileceğine inandığını belirten şirket “Akıllı telefonların IMEI kodlarıyla tanımlanması, tüm piyasa katılımcılarının oyunun aynı kurallarına uymasını sağlamalıdır.” dedi.

Resmi olarak çalışan ve gerekli tüm harç ve vergileri ödeyen firmalar, sözde pazarda “gri satıcılar” ile rekabet etmekte zorlanıyorlar.

Şirket, gri ithalatla mücadele için yasal değişikliklerin belirli garantiler sağlaması gerektiğini söyledi. Örneğin, aboneler haberleşmeyi kullanabilecek ve uygun mekanizmalar devreye girene kadar telefonları ağda kayıtlı olacaktır.

Ukrayna vergi dairesi, Ukraynalılar ve yabancılar için gönüllü beyanlarda vergi oranlarını açıkladı

Lifecell açıklmasında “Kaçakçılıkla mücadeleye ek olarak, IMEI kodlarının devlet veri tabanının kullanılması vatandaşları telefon hırsızlığından korumaya da yardımcı olacaktır.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com