Ukraynalı doktorlar enfeksiyon sayısında artış bekliyor. Karantina uzatılacak mı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Beş ila on gün içinde Ukrayna’da, birçok Ukraynalı’nın karantinayı ihmal etmesi ve Paskalya için kiliseye gitmesi nedeniyle yeni koronavirüs Covid-19 enfeksiyon sayısında bir artış yaşanabilir. Bu durum nedeniyle karantina uzatılabilir.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Irina Mikiçak tarafından yapılan açıklamada doktorların birkaç gün içinde enfeksiyon sayısında artış bekledikleri belirtildi.

“Maalesef, karantinaya uyulmaması, uzatılmasına sebep olabilir. Çünkü hepimiz açıkça anlıyoruz ki, Ukrayna karantinayı çok hızlı ve oldukça katı karantina önlemlerine soktu, bu insidans oranını artırmayı mümkün kılıyor, daha ziyade kontrol ediliyor. Bu nedenle, bugün bakılırsa hastanelerdeki ayrılmış 35.000 yatak kapasitemiz kalabalık sayılmaz.

Bugün mekanik havalandırma cihazlarının % 8’inden fazlası kullanılmadığından, hastanelerde yedek rezervimiz var. Yataklarımız ve yoğun bakım ünitelerinde de bir rezervimiz olduğunu söyleyebiliriz. Ve her birimiz, karantina önerilerine bağlı kalırsak ve bu kurgu değilse, bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını, sağlık sistemini kurtarabileceğimizi, doktorları kurtarabileceğimizi ve en önemlisi binlerce vatandaşımızın hayatını kurtarabileceğimizi anlamalıyız ”dedi.

Mevcut karantina 24 Nisan’a kadar geçerli olduğunu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin, koronavirüs ile ilgili durum kötüleşmezse 24 Nisan’dan sonra Ukrayna’daki karantina önlemlerinin gevşetilmesini kabul ettiğini hatırlatırız.

Koronavirüs enfeksiyonu olan hastaların devlet tarafından ücretsiz tedavi edildiğini söyleyen Mikiçak, hasta başına günlük 11 ila 370 dolar arasında bir maliyet olduğunu belirtti.

Mikitçak, “Devlet, tıbbi sübvansiyon yoluyla tedaviyi gerçekleştiriyor ve Nisan ayında bu tedavi, Ukrayna’nın ulusal hizmetinin tıbbi garantiler paketi ile finanse edilecek. Koronavirüs hastası bulunan hastanelerindeki hastaların yaklaşık % 20-30’unun yoğun bakım gerektirdiğini söyleyebiliriz. Tedavi maliyeti hastalığın ciddiyetine göre değişmektedir.” dedi.

Sağlık Bakanı yardımcısı, ajans tarafından geliştirilen deney protokolü uyarınca, henüz Ukrayna’da kayıtlı olmayan ilaçların yanı sıra etiket dışı ilaçların da enfeksiyonla mücadele için kullanıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: tsn.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com