Ukraynalı çiftçilerden cumhurbaşkanına: “Diyalog istiyoruz”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Protestocular Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile bir görüşme ve arazi piyasasının aşamalı olarak açılmasını istiyorlar

6 Şubat sabahı itibariyle çiftçiler, köylüler ve aktivistler Tüm Ukrayna Tarım Konseyi organizasyonu ile Cumhurbaşkanlığı Ofisi önünde tarım arazisi piyasası yasasının kabul edilmesine karşı çıkan bir protesto başlattılar. Vladimir Zelenskiy ile bir toplantı istiyorlar ve iki ana koşul ortaya koyuyorlar: Arazi reformunda aşamalandırma ile küçük ve orta ölçekli çiftçiler tarafından arazi satın alınması için gerekli finansal araçların oluşturulması.

Protestocuların taleplerine göre, ilk aşamada, sadece 500 hektara kadar kısıtlama ile Ukrayna vatandaşları arazi satın alma hakkına sahip olmalı ve tüzel kişilikler arazi pazarına en az 5 yıl sonra girebilmeli ve en fazla 5.000 hektar tarım arazisi alabilmelidir.

Protesto için toplanan kalabalıkta yaklaşık bin kişi bulunurken, saat 11.00’de protestocularun Verkhovna Rada‘ya gitmeyi planladıkları belirtildi. Protestolar nedeniyle başkentin merkezi sokaklarında kısıtlama yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

Bu eyleme paralel olarak Ulusal Kolordu, Svoboda ve Batkivşçina temsilcileri de Bakanlar Kurulu ve Meclis önünde parti bayrakları altında toplandılar. Hepsi de benzer talepler için protesto etmektedir

2019’un sonunda, Rada’nın ilk olarak tarımsal arazi piyasasını açmaya ilişkin bir tasarıyı kabul ettiğini hatırlayalım. Bugün, milletvekilleri bir bütün olarak yasayı kabul etmeyi umuyor.

Kaynak: Fotoğraflar ubr.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com