Ukrayna’dan yabancı IT uzmanları için 10 yıllık oturum içeren özel göç kotası

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı basın servisi tarafından bildirildiğine göre minimum 5 yıllık deneyime sahip yabancı IT uzmanları Ukrayna’da göçmenlik izni için 21 Temmuz’dan itibaren başvurabileceklerdir

IT Uzmanı

Yayınlanan mesajda “Yerleşik kota içinde, Ukraynalı IT şirketleri kalıcı olarak 5 bin yüksek nitelikli IT uzmanı istihdam etme şansına sahip olacaklar.” denildi.

Kotaya dahilinde çalışanlara aileleri ile birlikte 10 yıllık süre için oturma izni verilecek olup, halihazırda Ukrayna’da yaşayan yabancı uzmanlar belgelerini bulundukları yerdeki Devlet Göçmenlik Dairesi’ne verebileceklerdir. Ukrayna dışında bulunan uzmanlar ise yurtdışındaki Ukrayna konsolosluklarına başvurabileceklerdir.

Göç kotası altında istihdam edilecek yabancı IT uzmanlarının gerçekten yüksek niteliklere sahip olmasını sağlamak için yeterlilik şartları geliştirilmiştir.

Ukrayna’ya ulaşmak için bir çalışanın niteliklerini doğrulaması gerekiyor. İlgili gereklilikler Dijital Dönüşüm Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olup, yabancıya daimi ikamet hakkı sağlayacak ilgili alanda asgari iş tecrübesi , teknik müdür için 7 yıl, senior programcı için 8 yıl, analistler için 5 yıl olacaktır.

Eğitim kriterleri olarak da senior programcının lisans derecesi dışında yüksek lisans derecesi veya teknik yönünü geliştirdiği bir eğitimden geçmiş olduğunu kanıtlaması ve ayrıca Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden online sertifika almış olması gereklidir.

Adım adım yapılması gereken işlemler Dijital Dönüşüm Bakanlığı sitesinde İngilizce ve Ukraynaca olarak açıklanmıştır: https://thedigital.gov.ua/en/quotas

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com