Ukrayna’dan Türkiye’ye, TİHA için 600 milyon dolarlık motor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Operasyonel-stratejik keşif ve istihbarat uçağı Akıncı’nın geliştirilmesi Ukrayna-Türkiye Karadeniz Kalkanı teşebbüsü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Delo.ua’nın verdiği habere göre, Türk şirketi Baykar, Ukrayna ile işbirliği içinde umut vaadeden bir insansız hava aracı geliştiriyor. Ukrayna tarafından üretilen motorlar bu hava aracı üzerinde kullanılacak

Ağustos 2019’da Ukrspetsexport ile Baykar Savunma’nın AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesinde ki işbirliği kapsamında iki adet AI-450 turboprop motorun AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı prototipine entegrasyonu yapıldı.

TİHA’nın kanat açıklığı 20 metre ve uzunluğu 12.3 m. olup, aynı zamanda maksimum kalkış ağırlığı 5.5 ton ve yükü 1350 kg. Hava aracının maksimum yükseklik uçuşu 12 km ve 24 saatten fazla havada kalabilmektedir.

Akıncı, Zaporijya‘daki Ivchenko-Progress devlet kuruluşu tarafından geliştirilen AI-450T motorlarını kullanıyor. İhracat kısıtlamaları nedeniyle Avrupa motorlarını kullanamadıkları için tercih edildi. Hava aracı aynı zamanda Canadian Pratt & Whitney motorları kurma yeteneği ile geliştirilmektedir. Akıncı’nın 2021 yılında Türk ordusu tarafından kullanılması planlanıyor. 2021’den 2030’a kadar Ukrayna, 600 milyon dolardan fazla değere sahip 500’den fazla motor tedarik edecektir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com