Ukrayna’dan Rusya’ya diplomatik misilleme: Diplomatın ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan’da St.Petersburg’daki Ukrayna Başkonsolosluğu görevlisinin hukuka aykırı olarak gözaltına alınmasına karşı güçlü bir karşılık veriyor. Bu provokasyona cevaben Rusya’nın Kiev Büyükelçiliğinin üst düzey diplomatının 19 Nisan’dan itibaren 72 saat içinde Ukrayna topraklarını terketmesine karar verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilci St.Petersburg’daki Ukrayna konsolosuna karşı provokasyonla alakalı olarak “Rusya Federasyonu tarafından güvenlik durumundaki karışıklıklar ve Ukrayna karşıtı kitlesel propagandanın arka planına karşı, Rusya tarafı, Rusya’daki Ukrayna diplomatik kurumlarının çalışanlarına karşı provokasyonlara devam ediyor” dedi.

Nitekim Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Ukrayna Başkonsolosluğu görevlisinin St.Petersburg’da hukuka aykırı olarak tutuklanmasına ve kendisine konsolosluk memuru aleyhine getirilen suçlamaları tamamen hariç tutarak 21 Nisan’a kadar Rusya Federasyonu topraklarından ayrılma emrini vermesine ilişkin güçlü bir protesto gerçekleştirdi.

Açıklamada “Rus makamlarının bu tür eylemleri, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’ni ve 1963’ten beri Viyana Konsolosluk İlişkileri Sözleşmesi’ni büyük ölçüde ihlal ediyor ve Rusya tarafından tercih edilen ve Ukrayna ile ilişkilerin daha da kötüleşmenin seyrini bir kez daha teyit ediyor. Bu provokasyona yanıt olarak, Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği’ndeki kıdemli diplomatın 19 Nisan’dan itibaren 72 saat içinde Ukrayna topraklarını terk etmesi gerekiyor.” denildi.

Süreç nasıl gelişti?

Rusya’nın FSB’si, iddiaya göre, Rusya kolluk kuvvetleri üslerinden gizli bilgileri dikkate alarak, St.Petersburg’daki Ukrayna konsolosu Aleksander Sosonyuk’un gözaltına almıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeniy Yenin, FSB’nin Sosonyuk’a yönelik eylemlerini provokasyon olarak nitelendirdi, çünkü Ukrayna konsolosu Rusya Federasyonu’nun kolluk kuvvetlerinin üslerinden gizli bilgilerin elde edilmesine karışmadı.

Yenin, Ukraynalı diplomatın herhangi bir veri tabanıyla hiçbir ilgisi olmadığını kaydetti ve “Rusya tarafındaki durumun genel olarak kötüleşmesinin arka planına karşı Rus özel servislerinin acımasız bir provokasyonundan bahsediyoruz ki, bunu da kesinlikle saldırgan durumla etkileşimin olduğu her alanda gözlemliyoruz” diye ekledi.

Yenin, Viyana Sözleşmesinin diğer tüm üye devletleri gibi Rus tarafının da bir kişiyi istenmeyen duruma düşürme hakkına sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Ukraina24 TV kanalına Cumartesi günü bir açıklamada bulunan Yenin “Ancak Rus tarafının attığı bu adımlar, Ukrayna tarafının en kesin reddi ile karşılaşacak ve biz zaten Rus tarafına simetrik bir yanıt için yöntemler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Daha sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı, Sosonyuk’un 72 saat içinde Rusya topraklarından ayrılması gerektiğini duyurdu.

Rusya Federasyonu FSB’si, Mart ayı ortasında St. Petersburg’da gözaltına alınan Ukrayna konsolosu Aleksander Sosonyuk‘un Rusların gizli veri tabanlarına sahip olmak istediğini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com