Ukrayna’dan Çin’e ilk ihracat yük treni yola çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bundan önce, sadece Çin’den ithal malları taşıyan yük trenleri gelirken ilk kez ihracat amacıyla bir tren Ukrayna’dan Çin’e hareket etti.

28 Eylül’de Ukrayna demiryolları Ukrzaliznytsia, Ukrayna’dan Çin’in Xi’an şehrine ihracat mallarının yüklendiği bağımsız Ukrayna tarihinde ilk kez konteyner treni seferini başlattı.

Tren, Kiev’deki Liski konteyner terminalinden hareket etti. 43 adet 40 metrelik keresteli konteyner içeren trenin dört ülkenin topraklarında yaklaşık 10 bin kilometreyi aşması gerekecek ve tahmini seyahat süresi 18 gün olacak.

Demiryolu konteyner taşımacılığının, Ukrayna ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için en uygun ulaşım olduğunu belirten UZ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aleksander Kamişin “Eylül ortasında Çin’den ithal kargo ile 50. konteyner trenini aldık. Bugün Ukrayna kargolu ilk konteyner trenini Çin’e gönderiyoruz. Bu tür trenlerin düzenli hale gelmesini planlıyoruz.” dedi.

Buna karşılık Altyapı Bakanı Aleksander Kubrakov, Ukrayna’nın büyük bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu ve bakanlığın yeni ekibinin kalkınma üzerinde aktif olarak çalıştığını kaydederek “Hızla genişleyen ve modern lojistiği belirleyen multimodal taşımacılığın küresel sistemine entegre olmamız bizim için önemli. Örneğin AB’de konteyner trafiğinin payı yaklaşık %45. Ukrayna’da biz sadece%2.5’ten bahsediyoruz.” yorumunu yaptı.

Ukrayna, en büyük on kümes hayvanı eti ihracatçısı arasına girdi

Ukrayna demiryolu ve liman altyapısının modası geçmiş olması nedeniyle ülkenin coğrafi konumu faktörünü tam olarak kullanamadığını vurgulayan bakan “Aynı zamanda Ukrayna, özellikle Asya ülkeleri ile multimodal taşımacılığın talebini ve potansiyelini göz ardı edemez, bu nedenle deniz-demiryolu formatı için altyapının yenilenmesi ve geliştirilmesi, önümüzdeki yıllarda Büyük İnşaat’ın ana işlerinden biri olacaktır.” dedi.

Ekim 2020’de ilk konteyner treni Çin – Kazakistan – Rusya – Beyaz Rusya – Ukrayna üzerinden Kiev-Liski istasyonuna ulaşmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com