Ukrayna’dan bir çocukla yurtdışına çıkarken dikkat edilmesi gerekenler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tatil sezonu tüm hızıyla devam ederken birçok Ukraynalı çocuklarıyla birlikte yurtdışına tatile gidiyor. Ancak çocukların sınırı geçmesi için gerekli evrakları önceden almayanlar sıkıntı yaşıyor.

2021’in başından bu yana, 16 yaşın altındaki Ukrayna vatandaşları için Ukrayna’dan ayrılmasına izin verilmeyen yaklaşık 800 karar verildiği hatırlatılmaktadır. Bu tür kararlar, esas olarak bir veya her iki ebeveynin noter tasdikli onayının olmaması nedeniyle alınmıştır. 2020’de yaklaşık bin 500 bu tür vaka vardı.

Çocuklarını yurtdışına çıkartmak isteyen kimi ebeveynler yasadışı olmayan yollara başvuruyor. Bu tür suçlar arasında: bir yetkiliye yasadışı bir menfaat teklif etmek veya sağlamak geliyor. Çocuklara önemli sayıda izin verilmeyen durumlar arasında ise belgelerde tahrifat bulunmaktadır. Ek denetimler sırasında, sınır muhafızları genellikle ebeveynlerden birinin çocuğu çıkartmak için noter tasdikli muvafakat almasının mümkün olmadığı durumlar olduğu çünkü kişi Ukrayna dışında olduğu için bu izni fiziksel olarak sağlayamadığı durumları tespit etti. Sınır muhafızları, yargılama öncesi soruşturma başlatılmasına karar vermek için, cezai suç belirtilerinin tespit edildiği tüm vakaları yetkili makamlara bildirmektedir.

16 yaşını doldurmamış çocukların yurtdışına çıkabilmesi için, her iki ebeveynin (veya evlat edinen ebeveynler) rızasıyla ve yanlarında kendileri veya 18 yaşını doldurmuş yetkilendirdikleri kişiler tarafından Ukrayna’dan çıkartılabilir. Bu kişiler, seyahat etmekte oldukları uçağın mürettebat üyeleri de olabilir. Bu durumda, noter tasdikli muvafakat, varış ülkesi ve çocuğun orada kalacağı zaman aralıkları belirtmelidir.

Ukrayna vatandaşları tarafından devlet sınırını geçme kuralları hakkında daha fazla ayrıntı şu adreste bulunabilir: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com