Ukrayna’dan Avrupa’ya gaz geçişi % 40 azaldı: Temel neden Türk akımının başlaması

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ocak-Eylül 2020’de Ukrayna üzerinden geçen gaz akışı % 40 azalarak 39.5 milyar metreküp oldu. Bunun temel nedeni, Rus gazının Avrupa’ya naklinde Ukrayna’yı bypass eden yeni gaz boru hatlarının aktif hale gelmesidir.

Ukrayna GTS Operatörünün basın servisi tarafından unn bildirildiğine göre, “2020 yılının 9 ayı boyunca Ukraynalı GTS Operatörü 39.5 milyar metreküp gaz nakletti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre (65.4 milyar metreküp) % 40 daha az. Nakliye hacimlerindeki azalmanın temel nedeni, yeni gaz boru hatlarının devreye alınmasıdır. Rus gazının Ukrayna’yı bypass ederek Avrupa’ya nakledildiği bu durum, Ukrayna GTS Operatörünün sözleşme hacmini etkiledi.” denildi.

Yılın başından beri Gazprom’a rezerve edilmiş kapasitelerin tamamı için tam ödeme alındığı ancak bunun sadece % 81’inin kullanıldığı bildirildi.

Raporlama döneminde 36.8 milyar metreküp batıya taşınmıştır. Özellikle Polonya’ya 2.9 milyar metreküp, Slovakya’ya 27.1 milyar metreküp ve Macaristan’a 6,.8 milyar metreküp.

Güneydeki hatta ise % 76 azalarak 2.6 milyar metreküp taşıma olmuştur. Romanya’ya 0.54 milyar metreküp, Moldova’ya 2.05 milyar metreküp.

Bu azalmanın temel nedeni ise Rusya’dan Türkiye’ye ve oradan Balkan ülkelerine gaz sağlayan Türk Akımının Ocak 2020’de faaliyete geçmesidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com