Ukrayna’dan Avrupa Konseyi Kırım Tepkisi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Konseyi, Kırım’ı ilhak ve işgali ardından Rusya’nın dondurulan oy hakkının tekrar geri verilmesinin yolunu açtı. Ukrayna ise bu duruma tepki gösteriyor.

Cnntürk‘ün haberine göre,  Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin oy çokluğuyla kabul ettiği deklarasyon sonucunda Avrupa Konseyi ile Rusya arasında buzların erimeye başladığına dair düşünceler oluştu.

Taraflar arasındaki kriz, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgali ile patlak vermişti. Bunun sonucunda Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ndeki Rus heyetinin oy verme ve bazı temsil hakları elinden alınmıştı. Rusya da bu yaptırıma tepkisini ortaya koyup, konseye ulusal heyet göndermeme ve yıllık 33 milyon Euro olan Avrupa Konseyi bütçesine katkı payını ödemeyi reddeden bir karar almıştı.

2017’den beri bütçe katkı payını ödemeyen Rusya’nın, Avrupa Konseyi kuralları gereği, konseyin yürütme organı olan bakanlar komitesi tarafından üyelikten çıkarılması ihtimali bulunuyordu. Rusya Helsinki ‘de açıklanan deklarasyonu memnuniyetle karşıladı. Ancak Ukrayna’nın Avrupa Konseyi daimi temsilcisi çok sert tepki göstererek deklarasyon için “Utanç verici” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com