Ukrayna’daki yabancı IT uzmanları için kolaylıklar getirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yetkililer, yabancı IT uzmanlarına oturma izni olmadan vergi mükellefi olma fırsatı verdi.

IT Sektörü

Şu andan itibaren, kotalara göre Ukrayna’ya göç etmeye karar veren yabancı IT uzmanları, bir göçmenlik izni (bir yıla kadar kabul edilir) ve oturma iznini beklerken, III. grubun tek sahipli şirket vergi ödeme sistemi ile birlikte yasal olarak bireysel girişimci (IE) olarak çalışabilecekler .

Ukrayna Etkinlik Düzenleme Dairesi (BRDO) tarafından verilen bilgide “Yabancılar, oturma izni olmadan tek vergiyi ödeyebilecekler! Bunun için tek sahipli bir şirket olarak (bireysel girişimci) kaydolması gerekmektedir. Bu, Dijital Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen BRDO ve IT Ukrayna Derneği’nin çağrısına cevaben Ukrayna Devlet Vergi Dairesi tarafından hazırlanan açıklama sayesinde mümkün oldu.” denildi.

ICT BRDO merkezinin başkanı Igor Samokhodskiy’nin belirttiğine göre, yabancıların IT endüstrisinde basitleştirilmiş bir tek sahipli şirket olarak çalışma fırsatı Ukrayna’nın rekabet avantajı. Geriye sadece yabancı vatandaşlar tarafından kotaların uygulanması için hızlı bir süreç oluşturmak kalır.

Digital Bakanlık, BRDO ve IT Ukraine Association, ilgili sonucun genelleştirilmiş bir vergi danışmanlığı şeklinde açıkça sunulması için Maliye Bakanlığı’na başvurdu.

Tek sorunlu mesele, yasal kalış süresinin uzunluğu. Göçmenlik izni başvurusu yaptıktan sonra, yabancıların Ukrayna topraklarında kalma süresi Ukrayna’ya son girişlerinden itibaren 180 güne kadar uzatılabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com