Ukrayna’daki Türk Toplumu’nun Büyükelçilikten Beklentileri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da yaşayan Türk Toplumu ile Ukrayna’ya turistik ve iş ziyaretinde bulunan Türk vatandaşlarının Ukrayna’da bulunan Türk Büyükelçiliği ve Konsoloslukları’ndan beklentileri, şikayetleri konusunda Ukrayna’da Yaşayan Türkler Facebook grubunda bir başlık açmıştık. Bunun haricinde yine Ukrayna’daki Türk Toplumu Facebook grubumuzda yapılan yorumlar, kişilerle yaptığımız karşılıklı sohbetlerde çeşitli değerlendirmeleri alıyoruz. Bu yazıda bu değerlendirmeleri derli toplu hale getirmek istiyoruz. Bu yazının  Türk Büyükelçiliği ve Konsoloslukları nezdinde değerlendirileceğini umuyoruz.

Call Center

Ukrayna’daki Türklerin en çok şikayet ettikleri konu elçiliği aradıkları zaman telefonlara hiçbir şekilde cevap verilmemesi konusunda oldu. Günün hangi saatinde olursa olsun telefonların açılmadığını belirten çok fazla kişi oldu. Kazara cevap verilse bile yardımcı olmak yerine baştan savma cevaplar verildiğini belirtiyorlar. Bu sorun yeni bir sorun olmayıp yıllardır bu konuda Türk vatandaşları şikayetçiler.

Randevu Sistemi

Randevu alınıp gidilmesine rağmen saatlerce beklenebiliyor. Hangi işlemi yapmak  gerektiğine dair bilgi almak için bile aynı sıraya girip beklemek gerektiğini ilettiler. Danışma ve bilgilendirme konusunda yetersizlikler hem vatandaşın çok zamanını almakta hem de elçilik personelinin verimliliğini azaltmaktadır.

Harç Bedelleri

Yaptığınız işlem sonucunda harç ödemeniz gerektiğinde bunu sadece EURO para birimi ile ödeyebiliyorsunuz. Para üstü varsa bu da size grivna olarak geri veriliyor. EURO, Ukrayna’nın para birimi olmayıp, son bir sene öncesine kadar geçici oturumunuz olsa bile döviz büfelerinden yabancıların döviz alması yasaktı. Yani harç ödemek için sağa sola koşturup EURO bulmaya çalışıyordunuz ve bu pek kolay olmuyordu. Bugün bile insanların çoğu cebinde döviz bulundursa bile bu genelde EURO olmuyor. Vatandaşa bu konuda sadece anlamsız bir zorluk çıkarılmaktadır. Harç bedelleri EURO ile tanımlanmış olsa bile günlük kur ile grivnaya çevrilebilir yahut Elçilik / Konsolosluk bir banka ile anlaşarak harçların banka kanalıyla ödenmesini sağlayabilir.

Özel Gün Etkinlikleri

29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs gibi özel günlerde Ukrayna’da yaşayan ailelerin çocukları için bir etkinlik yapılıyor olsa bile kimsenin bundan haberi olmuyor. Ukrayna’da özellikle büyükşehirlerde pek çok Türk aile yaşamaktadır ve bu insanların çocukları da bulunmaktadır. Aileler Ukrayna’da büyüyen, okula giden çocuklarının milli değerleri almasını, en azından özel günlerde yapılacak anma törenlerinde bulunmalarını istemektedirler.

Çocuklar İçin Okul

Ukrayna’da çocuğu olan ve okul dönemine gelmiş aileler çocuklarını gönderecek en azından kısmi olarak Türkçe okutulan okul bulamıyorlar. Bu konuda Türk Büyükelçiliği’nden beklentileri mevcut. Türkçe öğrenemeden, yahut doğru düzgün öğrenemeden büyüyen çocuklar olabiliyor. 

Üniversite Öğrencileri ve Eğitim Ataşeliği

Bilindiği üzere Türkiye’den Ukrayna’ya üniversite eğitimi için gelen öğrenci sayısı azımsanamayacak bir miktarda. Elçilik nezdinde ise bir Eğitim Ataşeliği bulunmamaktadır. Üniversite öğrenci gençliği Türk Büyükelçiliği ve Konsoloslukları’nı kendi yanlarında daha çok görmek istemektedirler. Özellikle yeni gelmiş ve dil bilmeyen, resmi işlemlerini kendi kendilerine yapamayan öğrenciler en azından danışma desteği beklemektedirler. 

Burada belirtilmeyen istek, talep ve şikayetlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com