Ukrayna’daki Türk Şehitlikleri (Haritalı)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Galiçya Cephesi (1916-1917)

Galiçya Seferi’ne çoğunluğu Çanakkale Savaşı’nda yer alanlar olmak üzere 35 bine yakın askerimiz gönderildi. Tamamı 32 yaş altı olarak seçilen bu kolorduya komutan olarak yine Çanakkale Cephesi’nde aktif görevler alan Yakup Şevki Paşa atandı. 21 Temmuz 1916 sabahı Uzunköprü İstasyonu’ndan ilk kafilenin hareketi başladı ve Ruslar ile ilk sıcak temas 19 Ağustos 1916’da sağlandı. Galiçya Cephesi’nde görevli 15. Kolordu Komutanı Yakup Şevki Paşa’nın yerine 18 Kasım 1916’da General Cevat Paşa atandı ve askerimizin Galiçya Cephesi’nden ayrıldığı Ağustos 1917’ye kadar görevde kaldı. Onun döneminde de askerimiz üstün başarı ve hizmetlerine devam etti. Galiçya Cephesi’nde 12 bine yakın askerimiz şehit oldu. Galiçya Cephesi, Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe oldu. Bugün Çekya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna’da şehitliklerimiz bulunuyor. Bu yazıda Ukrayna’da bulunan şehitlikler hakkında bilgiler ve haritadaki konumları gösterilmektedir.

Ukrayna Topraklarında Bulunan Türk Şehitlikleri

Ukrayna topraklarında bulunan tüm şehitliklerin bakımından Kiev Askeri Ataşeliği sorumludur.

Meçişçiv Şehitliği

Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen Galiçya Muharebelerinde şehit olan Türk askerlerin defnedildiği şehitliktir. Popeliha tepesi yanındaki şehitlik zamanla yok olmuş ve mevcut mezarlar daha sonra Meçişçiv Şehitliği nakledilmiştir.

Şehitliğin Yeri – Meçişçiv Köyü, Berejani

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1917 

Şehit Sayısı – Bilinmemektedir

Lopuşnya Şehitliği

Şehitlik, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti, müttefikleri Avusturya ve Almanya ile Ruslara karşı Galiçya bölgesinde yapılan muharebelerde şehit olan askerlerimiz defnedildiği yerdir. Şehitlikte bulunan abide üzerinde “Hüve’l-Bakî – 15’nci Kolordu-yı Hümayûn Şühedası Ruhuna Fatiha – Sene 1332” ibaresi yazılıdır.

Şehitliğin Yeri – Rogatin İlçesi Verhnya Lipitsya Köyünde, İvano Frankivsk  

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1917 

Şehit Sayısı – 106 

Gutisko Şehitliği 

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve müttefikleri Avusturya, Almanya ile Ruslara karşı Galiçya bölgesinde yapılan muharebelerde şehit olan askerlerimizin mezarları bulunmaktadır. 200’den fazla şehidimizin mezarının bulunduğu şehitlikteki mezar taşlarından 59 şehidin subay olduğu anlaşılmaktadır.

Şehitliğin Yeri – Pidvisoke Köyü, Berejani

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1917 

Şehit Sayısı – 200’den fazla 

Pukiv Şehitliği 

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti, müttefikleri Avusturya ve Almanya ile Rusya’ya karşı Galiçya bölgesinde yapılan muharebelerde şehit olan askerlerimize aittir. Şehitlik konumu itibarıyla göz alıcı bir mevkide bulunmaktadır.

Şehitliğin Yeri – Rogatin İlçesi Pukiv Köyü , Ivano Frankivsk 

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1917 

Şehit Sayısı – Bilinmemektedir 

Rogatin Şehitliği 

Birinci Dünya Savaşı’nda Galiçya cephesinde şehit olan Türk askerlerinin defnedildiği bir şehitliktir. Rogatin İlçesi şehir mezarlığı içinde Türk Mezarlığı olarak adlandırılan ayrı bir bölümde bulunmaktadır.

Şehitliğin Yeri – Rogatin Şehit Mezarlığı, İvano Frankivsk  

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1917 

Şehit Sayısı – Bilinmemektedir 

Verhnya Lipitsya Şehitliği

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve müttefikleri Avusturya, Almanya ile Ruslara karşı Galiçya bölgesinde yapılan muharebelerde şehit olan askerlerimizin mezarları bulunmaktadır. Verhnya Lipitsya köyü civarında bulunan şehitlik yaklaşık yedi metre yüksekliğindeki bir yamacın üzerinde bulunmaktadır. Kırmızı seramik üzerinde beyaz ay yıldız sembolü bulunan bir kitabesi yer almaktadır.

Şehitliğin Yeri – Rogatin İlçesi Verhnya Lipitsya Köyü, İvano Frankivsk 

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1917 

Şehit Sayısı – Bilinmemektedir

 

Sivastopol Türk Şehitliği

1853–1856 Kırım Savaşı sırasında şehit düşen askerlerimizin defnedildiği şehitliktir. 10 Eylül 2004 tarihinde törenle resmi açılışı yapılmış, 2005’de şehitlik yakınlarında bulunan ormanlık arazideki 40 şehidin naaşı şehitlik alanına defnedilmiştir.

Şehitliğin Yeri – Dergaçi Köyü

Şehitliğin Yapıldığı Tarih – 1860 

Şehit Sayısı – 260 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com