Ukrayna’daki süpermarketlerde Nisan ortalarında limon tamamen tükenebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye pazarının kapanması ve İspanya’dan teslimatlar ile ilgili zorluklar nedeniyle Nisan 2020’nin ortalarında Ukrayna süpermarket raflarında limon tamamen kaybolabilir.

Ukrayna Meyva ve Sebze Derneği’nden Katerina Zvereva bu konuda yaptığı bir açıklamada “Ukrayna yılda yaklaşık 55 bin ton limon ithalatı yapıyor (2019’da 54.3 bin ton). Türkiye’den yapılan teslimatlar toplamın % 60’ından fazlasını oluşturuyor. Türkiye pazarının kapanması nedeniyle bu ülkeden gelen ürünlerin yerini Güney Amerika ürünleri alacak ( Arjantin, Türkiye’nin Ukrayna’ya ikinci büyük limon tedarikçisidir). Ancak Arjantin’den limonların sınırlarımıza ulaşması çok zaman alacak” dedi.

Bu nedenle Nisan ortalarında ülkede bir limon sıkıntısının oluşacağı ve market raflarında ürün bulunmayacağını belirtti.

Mart başında, ortalama 40-45 UAH ile satılan limon 80-90 UAH’a çıkmıştı.

Zvereva “Şimdi durumun hızla geliştiği ve yarın ne olacağı belli olmadığı için fiyat artışını tahmin etmek zor. Ancak Türk limonunun en ucuz olduğunu unutmamak gerekir. Eğer tüketim seviyesi değişmezse, limon fiyatının 100 UAH’ın üzerine çıkması muhtemel.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com