Ukrayna’daki savaş en az 3,930 sivilin ölümüne sebep oldu.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşa başladığı 24 Şubat’tan beri 22 Mayıs sonu itibariyle sivil kaybı 3 bin 930 oldu. Bu zaman zarfında 8 bin 462 sivil de yaralandı.

BM’den yapılan açıklamada, “Yoğun çatışmaların yaşandığı bazı yerlerden alınan bilgiler geciktiği ve birçok raporun hala onay beklediği için, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna inanıyor.” denildi.

Ukrayna’da sıkıyönetim ve seferberlik Ağustos ayı sonuna kadar uzatıldı

Özellikle Mariupol (Donetsk bölgesi), Izyum (Harkov bölgesi) ve Popasna’da (Lugansk bölgesi) henüz kaydedilmemiş çok sayıda sivil kayıp bildirilmektedir. Daha fazla doğrulamaya tabidirler ve yukarıdaki rakamlara dahil edilmemiştir.

Açıklamada, “Sivil ölümlerinin veya yaralanmalarının çoğuna, ağır topçu bombardımanı ve çoklu roketatarların yanı sıra füzeler ve hava saldırıları da dahil olmak üzere geniş bir imha alanına sahip patlayıcıların kullanılması sebep oldu.” denildi.

OHCHR, 23 Mayıs’ta Donetsk ve Lugansk oblastlarının kuzeyinde, hükümet kontrolündeki bölgede 2,072 ( ölüm ve 2,003 yaralı kaydedildiğini ve kendi kendini bağımsız ilan ettiği bölgelerde 128 ölü ve 522 yaralı olduğunu kaydetti.

Ukrayna’nın hükümetin kontrolü altındaki diğer bölgelerinde (Kiev’de ve ayrıca Jitomir, Zaporoje, Sumi, Odessa, Nikolayev, Harkov, Herson, Dnipropetrovsk, Çerkassi ve Çernigov bölgelerinde) 1730 ölü ve 2,007 yaralı kaydedildi.
Nisan ayında tüm bitmiş ürünlerin perakende mağazalarına götürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Yurin, “Tuzun satışa çıkması için üretilmesi gerekiyor… Savaş devam ederken, (tuzumuz – UNIAN) ithal olanla değiştirmek zorunda kalacağız,” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna limanlarındaki engelin gerekirse askeri yolla kaldırılacağını belirtti

Ona göre Macaristan, Polonya, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan ve Romanya’dan gelen tüketiciler de Artemsoli’nin durağını hissedecek.

UNIAN’ın daha önce bildirdiği gibi, Rus işgalciler ana çabalarını Severodonetsk, Soledar ve Bakhmut yerleşimleri yönünde taarruz operasyonlarına hazırlanmaya, malzemeleri yenilemeye ve birimleri yeniden gruplandırmaya odaklıyorlar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com