Ukrayna’daki kayak tesisleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da irili ufaklı 47 kayak tesisi bulunmaktadır. Bu pistlerin harita konumları daha önce sitemizden yayınlamıştık ve şuradadır. Kayak tesisleri ekseriyetle ülkenin batısında ve Karpat Dağları boyunca dağılmıştır. Bunun haricinde bazı şehirlerde kimi tepelere eğitim amaçlı küçük tesisler de kurulmuştur. Mesela Kiev’de şehrin içinde olanına bir kere gittim ve kısa pistten ötürü epeyce sıkıcı gelmişti. Ancak öğrenmek veya geliştirmek isteyenlere tavsiye edebilirim.

Genel olarak şunu söylemeliyim ki eğer kayak için gitmeyi düşünüyorsanız özellikle konaklamayı çok önceden ayarlamanız gerekmektedir. Maalesef konaklama alternatifleri kısıtlı ve lokal düzeyde kalmaktadır. Bazı yerlerde kısa zaman içerisinde yer bulmak ciddi sorun olabiliyor ve yüksek sezonda çok yüksek fiyatlar veriyorlar. Her yerde otel olmadığı için ev-oda kiralamanız gerekebiliyor. Yemek konusunu da bu doğrultuda düşünmeniz gerekiyor. Biz genelde arabayla gittiğimiz için malzemelerimiz yanımızda götürüyoruz.

Kendi tecrübelerimden faydalanarak bizzat gittiğim tesisler hakkında kısa yorumlarda bulunabilirim.

Bukovel Kayak Tesisleri

Ülkedeki en büyük ve en modern tesistir, tartışmasız en iyisi diyebilirim. Toplamda 68 km pist uzunluğu var. Son birkaç sene içerisinde bile bulunduğu bölge çok değişti. Benimde hayatımda ilk kez kayak yaptığım ve kayağı öğrenmeye başladığım yerdir. Liftlerin bazısı daha hızlı hareket ediyor, pistler arasında geçiş yapmak mümkün ama pist haritasını iyi öğrenmek gerekiyor. Mavi pistlerde yoğunluk daha fazla. Özellikle yüksek sezonda hem çok kalabalık hem fiyatlar yükseliyor. Konaklama için tesislere yakın yerler (daha pahalı) ve arabalı iseniz 20 km’ye kadar yakın küçük ve şehirleri kullanabilirsiniz. Hem Ukraynalılar hem de yabancıları görebilirsiniz. Bukovel harici tesislerde pek yabancıya denk gelmemiştim.

Olumlu Yanları:

  • Her kayak seviyesine hitap eden çok fazla sayıda pist
  • Uzun pistler
  • Kayak merkezi içinde restoranlar, kafeler.
  • Yakın çevrede pekçok köyde konaklama olanağı.

Olumsuz Yanları

  • Tesise yakın konaklamıyorsanız arabasız gitmek sıkıntılı
  • Hem skipass hem diğer tüm fiyatlar Ukrayna standartları üstünde
  • Zaman zaman pistleri temizlemiyorlar

Bukovel tesisleri pist haritası.

Bukovel’den fotoğraflar.

Slavske Kayak Tesisleri

Lviv’a yakınlığı ve ucuzluğu nedeniyle özellikle öğrenciler tarafından çok tercih ediliyor. Trostyan Dağı’na konumlandığı için bu isimle de biliniyor. Kiev’den ulaşımı Bukovel’e göre daha kolay, özellikle trenle ulaşım çok tercih ediliyor; o nedenle haftasonu için tren bileti bulmak çok zor oluyor. Liftler eski ve T-Bar’lardan oluşuyor. Dağın 2 yüzü ayrı iniş çıkışlara sahip olup kasaları da birbirinden bağımsız. Dağın arka yüzündekine her çıkışta nakit ödeyebiliyorsunuz. Yeni başlayanlardan ziyade orta seviye için daha uygun. Slavske şehrinden özel araçlarla dağa ulaşılabiliyor. Yollar kötü ve genelde karlı-buzlu olduğu için özel aracınızla asla denemeyiniz bile. Tesis civarında birkaç konaklama yeri olsa bile, yer bulması zor, kayakçılar şehir merkezinde ev-oda kiralamayı ve günübirlik tesise gitmeyi tercih ediyor.

Olumlu Yanları

  • Hem konaklama hem skipass ve ekipman kiralama ücretleri uygun
  • Sezon biraz daha erken başlıyor
  • Trenle gitmeye uygun

Olumsuz Yanları

  • Tesis ekipmanları eski
  • Özel aracınızla ulaşmak zorlu

Slavske tesisleri pist haritası.

Zakhar Berkut Kayak Tesisleri

Slavske şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Başlangıç ve orta düzey kayakçılar için gayet uygun. Fiyatları Slavske tesisleri paralel gitmektedir. Bir adet oturaklı 2 kişilik lift ile zirveye ulaşmak mümkün ama lift çok yavaş; manzarası şahane ama 20 dk’yı geçiyor. Sonrasında T-bar’larla kayak keyfi sürülebilir. Kızak ve diğer oyuncaklar için de uygun. Konaklama yerleri Slavske ile benzer yerler kullanılabilir.

Olumlu Yanları

  • Skipass ve ekipman kiralama ücretleri uygun
  • Kızak yapmak isteyenlere alternatifler var

Olumsuz Yanları

  • Lift çok yavaş ve sıra çok olabiliyor

Zakhar Berkut tesisleri pist haritası.

Play Kayak Tesisleri

Nispeten daha yeni bir tesis olup uluslararası yol üzerinde olduğu için hava şartları kötü de olsa araç ile ulaşımı kolay. Trenle gidilemiyor. Tesisin içinde otel var, yakındaki köylerden oda da kiralanabiliyor. 2 adet lift olup başlangıç seviyesi için ideal bir tesis. Orta düzeye de hitap ediyor. Ekipman kiralama hizmetleri diğer tesislere göre daha iyi veriliyor.

Eğer araçla gidilmişse köylerin içinden geçerek Slavske tesislerinin arka bölümüne günübirlik gidilebilir.

Olumlu Yanları

  • Araçla tesislere kadar ulaşım kolay
  • Yeni ekipmanlar

Olumsuz Yanları

  • Pistler çok uzun değil

Play tesisleri pist haritası.

Drahobrat Kayak Merkezi

Ukrayna’nın en yüksekteki kayak merkezi olduğu için kayak sezonu hem daha erken başlıyor, hem daha geç sona eriyor. Bukovel’e 23 km uzaklıktaki tesise özel araçla ulaşılamıyor. Yasinya’dan dağa çıkmak için özel araçlar kullanılıyor. Yarım saati geçen zorlu ve bol sallantılı bir dik çıkış sonucunda tesislere ulaşılabiliyor. Dağda konaklama imkanları mevcuttur. 2 lift mevcut. Biz Bukovel’e gittiğimiz zaman 1 günümüzü buraya ayırıp günübirlik gittiğimiz için sadece birini kullanabildik, şansımıza o gün sis de vardı ve pek verim alamadık. Liftler çok eski ve yavaş, o nedenle çok sıra beklemek durumunda kalmıştık. Ancak pistler şahane. Daha çok orta ve ileri düzey kayakçılara ve snowboard kullananlara hitap etmektedir. Hatta pist dışına çıkmak isteyenlere çok fazla alternatif vermektedir. 5-6 gün gitmek için ideal.

Olumlu Yanları

  • Uzun sezon, sürekli kar
  • Uygun fiyatlar

Olumsuz Yanları

  • Ulaşımı zorlu
  • Kısa süreli gitmek için uygun değil
  • Yavaş liftler.

Drahobrat tesisleri pist haritası.

Bunun dışında olan Pilipyets gibi tesislere hem tatil hem kayak için gidilebilir. Ancak Kiev’den ulaşımı çok uzun olduğu için henüz gitmedik.

Kişisel olarak hem Ukrayna’da yaşayanlara hem Türkiye’den kayak için gelmek isteyenlere Bukovel’i her zaman öneririm. Eğer Ukrayna’da yaşıyorsanız hem ucuz hem ulaşımı kolay olsun diyorsanız Slavske, yeni öğreniyorum ama biraz da konfor olsun diyorsanız Play’i önerebilirim. Drahobrat’ı daha uzun vakti ve kayak seviyesi iyi olanlara tavsiye edebilirim.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com