Ukrayna’daki Gagauz Kültürevi’nin tadilatı TİKA tarafından gerçekleştirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gagauzların toplu olarak yaşadıkları Reni şehrine bağlı Kotlovina Köyündeki Gagauz Kültür Evinin kapsamlı tadilat ve tefrişatını tamamladı.

Proje ile, Gagauz Türklerinin kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Toplam nüfusu yaklaşık 32.000 olan Ukrayna’daki Gagauz Türkleri, Ukrayna’nın güneyinde yer alan Odesa Vilayetindeki Bolgrad, Reni ve Kiliya illerine bağlı köylerde toplu olarak yaşıyorlar. Reni iline bağlı olan ve 2.427 nüfuslu olan Kotlovina Köyünde ise %89 oranında Gagauz Türkü yaşıyor.

Anılan köydeki Kültür Evi, 1997 yılında meydana gelen yangında %70 oranında hasar görmüş ve o tarihten bu yana kullanılamamıştı. Uluslararası etkinliklere katılan 70 kişiden oluşan, beş grup halinde çalışmalarını sürdüren Gagauz folklor ekibinin de bulunduğu köydeki Kültür Evinin TİKA tarafından yenilerek faaliyete geçirilmesi sayesinde folklor ekipleri için de ayrıca bir çalışma ortamı sağlandı.

Proje çerçevesinde Kültür Evinin elektrik su, kanalizasyon, havalandırma, yangın alarmı, yangına karşı su sistemi gibi sistemleri yenilenerek, binanın iç tadilatı ve ince işleri, dış cephe ısı yalıtımı yapıldı. Kapı ve pencereleri değiştirilerek çatısı yenilenen Gagauz Kültür Evinin tam kapasite ile hizmete açılması için gereken teknik donanım, mobilya ve müzik aletleri TİKA tarafından temin edildi.

Kaynak: tika.gov.tr

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com