Ukrayna’daki FETÖ yapılanması cumhurbaşkanı ziyareti sonrası panikte

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile geçen hafta yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Anadolu Ajansı muhabirinin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurumlarının bu ülkede ne zaman kapatılacağını sorması örgüt içerisinde rahatsızlık yarattığı bildirildi.

Ülkesindeki FETÖ yapılanmasını “eğitim kurumları arkasına saklanan örgüt” olarak nitelendiren Zelenskiy, Erdoğan’dan yapılanmanın detaylarını aldığını ve Erdoğan’dan aldığı isimleri Ukrayna Güvenlik Servisi‘ne (SBU) ilettiğini belirtmesi sonrasında; Ukrayna’da FETÖ mensuplarının eleştiri oklarının hedefi oldu.

Ukrayna’da İngilizce yayın yapan haftalık KyivPost gazetesinde Kırgızistan kökenli Bermet Talant isimli muhabirin imzasıyla verilen haberde, FETÖ mensupları endişelerini dile getirdi ve Ukrayna yönetimine suçlamalarda bulundular.

Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinden sonra örgütten bazı isimler, Ukrayna’da yayın yapan farklı gazetelere açıklamalarda bulundu. Ukrhaber olarak KyivPost gazetesinde yayınlanan makalede ilgili bölümlerin çevirisini yaparak sunuyoruz.

Türkiye, Rusya ile aracılık yapabilecek durumda olan, Ukrayna‘nın önemli bir ticaret ve savunma ortağıdır. Fakat karşılığında Erdoğan, Türkiye’nin düşmanlarıyla savaşmasına Ukrayna’nın da yardım etmesini istiyor. Türk lider “Güvenlik konusunda işbirliği ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı mücadele hakkında konuştuk” dedi.

Türkiye 2016’dan bu yana Ukrayna’dan da Ankara’nın Gülen hareketiyle bağlantılı olduğunu söyleyen kurumları ve insanları araştırmasını istiyor.

Ukrayna‘daki bazı Gülen destekçileri kaçırılmaktan korktuklarını ve bunun için süresi geçen Türk pasaportlarını yenileyemediklerini söylediler. Türk büyükelçiliği, bireysel uygulamalar hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Ancak şimdi Zelenskiy, Erdoğan‘ın talepleriyle işbirliği yapacak gibi görünüyor – ya da en azından Türkiye‘nin taleplerini alenen reddetmek istemiyor.

Zelenskiy 3 Şubat’ta FETÖ konusunda uzun ve ayrıntılı konuştuklarını vurgulayarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan detaylı bilgi ve konu ile
ilgili gerçekleri aldım. Farklı isimler var. Aldığım bu bilgileri, bu konuyla ilgilenmesi gereken SBU’nun (Ukrayna’nın güvenlik servisi) başkanına ilettim.”
dedi.

Kiev’deki Syaivo kültür merkezinin yönetim kurulu danışmanı ve eğitmen olan Gökhan Demir, Zelenskiy’nin yaptığı açıklamaların kendisini
üzdüğünü belirtti.:

KyivPost’a Gülen hareketi için farklı bir tanımlama yaparak “Ben terörist bir örgüt üyesi değilim, hizmet üyesiyim” dedi. “Dünyadaki hiçbir ülke Erdoğan’ın gittiği her ülkede tekrarladığı bu etiketi tanımaz ve kabul etmez.” dedi.

2016’da Türk devlet medyası Ukrayna’daki Gülen hareketine bağlı iki okul ve bir kültür merkezi belirledi: Syaivo (Işık) Ukrayna-Türk kültür merkezi, Kiev’deki Meridyen Uluslararası Okulu ve Odessa’daki Karadeniz Lisesi. Ancak kurumlar bu iddiaları reddetti.

Syaivo o zamandan beri adını “uluslararası kültür merkezi” olarak değiştirdi ve şimdi sadece Türkçe dersleri değil, Ukraynaca, İngilizce
ve Çince dil kursları da vermektedir.

1994 yılından beri Ukrayna‘da ikamet eden Demir “terörist” olarak tanımlandığını ve artık burada kendisini tamamen güvende hissetmediğini söyledi.

Darbe girişiminden aylar sonra Kasım 2016’da, belgelerinin içinde bulunduğu bir çantasını çalan bilinmeyen kişiler tarafından saldırıya uğradığını, olayı polise bildirmesine rağmen, davada bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Demir “Ukrayna’da sürekli oturma iznim var, ancak Türk pasaportum yok. Türk Büyükelçiliği bana yeni bir tane çıkarmayı reddetti. Yurtdışına gidemiyorum”dedi. “Bazı arkadaşlarım kaçırılmak ya da pasaportlarının sona ermesi konusunda endişeli olduklarından ötürü Avrupa’ya sığınmak zorunda kaldı.” diye ekledi.

Karadeniz Lisesi ve Meridyen Uluslararası Okulu‘ndaki üç eski öğretmenin Avrupa Birliği‘nden siyasi sığınma hakkı elde ettiğini ve bu nedenle Ukrayna’dan ayrıldığı söyledi.

Kiev’deki Türk büyükelçiliğinin Gülen hareketini desteklediğinden şüphelenilen kişilere pasaport vermeyi reddettiğini söylemesi üzerine bilgi aldığımız Türk Büyükelçiliği, tüm başvuruların Türkiye yasalarına göre işlediğini ve devlet politikası nedeniyle bireysel başvurular hakkında yorum yapmadıklarını belirtti.

Güvenliğinden korkan Kiev merkezli Türk gazeteci Yunus Erdoğdu, birkaç ay evinden dışarı çıkmadığını söyledi. Erdoğan hükümetine muhalif ve Gülen’in destekçisi Erdoğdu, tasfiyede kapatılan birçok Türk medya kuruluşundan biri olan Cihan Haber Ajansı’nın Ukrayna muhabiriydi.

Erdoğdu KyivPost‘a yaptığı değerlendirmede “Zelenskiy seçildiğinde mafya uygulamaları, ikili anlaşmalar ve adam kaçırmaların olmayacağını düşündüm.” dedi.

Kiev’de ismini belirtmek istemeyen bir Türk işadamı KyivPost’a şunları söyledi: “20 yılı aşkın süredir Ukrayna’da yaşıyorum. Ailemi ve hayatımı burada inşa ettim. Şimdi duygularımı tarif etmek zor. Bu zulüm birçok kişiyi altüst etti.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com