Ukrayna’daki en büyük sigara üreticisi üretimi durdurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

British American Tobacco, Çernigov bölgesindeki VT-Pryluky tesisinde üretimini durdurdu.

VT-Pryluky fabrikası Genel Müdürü Artem Skrypka, Verkhovna Rada’nın 1049 sayılı yasa tasarısi ile yaptığı değişikliklerin sigara üretimini kârsız hale getirdiğini belirtti.

Bu değişiklikler, perakendeciler için zorunlu marjı arttırmakta ve böylece üreticileri, satış hacminde düşüşe yol açacak şekilde ürün fiyatları yükseltmeye zorlamaktadır.

Skrypka, “Bir şirket olarak ne yapacağımızı bilmediğimiz ürünler üretemeyiz. Bu nedenle üretimi durdurduk. Bu ikinci hafta ve üretim durdu.” dedi.

VA-Pryluky sigara fabrikası Ukrayna’daki en büyük üç vergi mükellefinden biri ve 2018 yılında 16.05 milyar UAH vergi olarak ödediği belirtilmelidir.

Bakınız: Ukrayna’da sigara fiyatları % 40 oranında artabilir

Daha önce, British American Tobacco yönetim merkezini Ukrayna’dan Romanya’ya taşıyacağını açıklamıştı. Böyle bir hareket, diğer şeylerin yanı sıra, Ukrayna Hükümeti’nin öngörülemeyen mali ve düzenleyici politikalarından kaynaklanmaktadır.

Değişiklik, özünde toptan ve perakende sigaralar için sırasıyla % 7 ve maksimum perakende satış fiyatının % 13’ü şeklinde bir ticaret marjı belirlemektir.

Şirket yöneticileri, markalama bu uygulamanın sonucu olarak bir paket sigara fiyatının 1 Ocak 2020’den itibaren 14 UAH kadar artacağını ve tütün ürünlerindeki yasadışı ticaretin hacminin % 8.4’den % 20 seviyelerine çıkabileceğini vurgulamıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com