Ukrayna’da yumurta üretimi azalırken, fiyatlar hızla artışa geçiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Üreticiler yumurtaları maliyetin altında bile satıyor, ancak buna rağmen fiyat yıl içinde üçte bir oranında arttı.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre Ukrayna’da üretilen yumurta sayısı azaldı. Yıl boyunca üretim % 15 düştü.

Ukrayna’da yumurta fiyatları neden artıyor?

Fiyatlar geçen yılın rekorunu kırdı ve yumurtaların fiyatı üçte bir oranında arttı. Ağırlık ve tazeliğe bağlı olarak bir düzine tasnif edilmemiş yumurta için fiyatlar 26 UAH’dan başlarken onlu şekilde paketlenmiş yumurta için fiyat 46 UAH’a kadar çıkıyor. Geleneksel olarak yaz aylarında fiyatların çok daha düşük olması beklenmekteydi.

Ukrayna’daki hemen hemen tüm yumurtalar büyük tarımsal işletmeler tarafından üretilmektedir. Ve pazarın sadece %2’sinde küçük üreticilerin yumurtaları vardır. Çiftlik yumurtaları ise üretim maliyetlerinden ötürü genellikle daha pahalıdır.

Ukrayna ve Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik uçurum genişledi (araştırma)

Yumurta üreticisi Ruslan Vapelnik satışlarının üç kat azaldığını, tecrit sebebiyle insanların daha az yumurta almaya başlamasıyla birlikte tavuk sayılarını da azaltmak zorunda kaldıklarını belirterek “Kârlı olması ve sürekliliği sağlamak için on adet yumurtanın 40-42’den fazla olması gerekmektedir. Şu anda 35 UAH’a yumurta satıyorum. Bu bir çiftliğin normal yumurtası.”dedi.

Büyük ölçekli endüstrilerde ise maliyetinin altında yumurta satışına devam ediyorlar. Karantina sebebiyle ihracat azaldı ve sınırlar açıldıkça üretim hacimleri artacağı için fiyatları da düşürecekler. Bir holding şirketinin yumurta üretimi denetleme kurulu başkanı danışmanı Yuri KravçenkoBu en az 30 UAH olmalı ve bugün satış fiyatımız 26 UAH. İhracat yaparsak, çiftliklerdeki üretimi eski haline getirebileceğiz.” dedi.

Ayrıca üreticiler hala yeni mısır mahsulünü bekliyor. Bu maliyeti etkileyecek ana yem maddelerinden biridir.

Ekonomik Tartışma Kulübü’nün yönetici direktörü Oleg PendzinUkrayna’da iyi bir tahıl hasadı olursa, dünya pazarında ve iç piyasada mısır fiyatını artırmama fırsatı verecek. Bunun sonucunda yumurta fiyatlarında en fazla artış yılda % 15-18 civarında olacaktır.” diyor.

Ukrayna’da daire kiralarken dikkat: Dolandırıcıların kurbanı olmayın!

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com