Ukrayna’da Yüksek Mahkemeden, Rus Bankaların Hisselerine El Koyma Kararı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Yüksek Mahkemesi, Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesinin, Kırım’ın işgalinden sonra ele geçirilen mal varlıklarına ilişkin aldığı kararı onadı ve Ukrayna’daki Rus bankalarının varlıklarına el konulmasına izin verdi.

Kırım haber Ajansı (QHA)’nın haberine göre, Ukrayna Yüksek Mahkemesi, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi nedeniyle yarımadadaki gayrimenkullerini kaybeden şirketlere tazminat ödenmesi için Rus bankalarının hisselerine el konulması kararı verdi.

Mahkemenin internet sitesinde yapılan açıklamada, “Yüksek Mahkeme, Rusya Federasyonu’ndan Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde kamulaştırılan mal varlığı tazmin etmek için Kiev Tahkim Mahkemesinin kararının uygulamasına izin verdi.” denildi.

Açıklamaya göre, temmuz 2018’de 18 şirket ve bir şahıs, Kiev Tahkim Mahkemesine başvurarak Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesinin Kırım’ın işgalinden sonra ele geçirilen mal varlıklarına ilişkin aldığı 2 Mayıs 2018 tarihli kararın tanınmasını ve uygulanmasına izin verilmesini talep etti.

Başvuruda Ukrayna topraklarında, Rus bankalarının malvarlıklarının olduğu tespit edildi. Davacı Rus bankaları olan SberBank, ProminvestBank ve VTB Bank’ın hisselerine el konulmasını istendi.

Bilindiği gibi, Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, mayıs ayında Rusya’yı, bir şahıs ve 18 Ukrayna şirketine toplam 140 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Kaynak: QHA

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com