Ukrayna’da Yolsuzluk ve Rüşvet İhbarına % 10 Ödül

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Zelenskiy, Ukrayna Millet Meclisi Verkhovna Rada’ya, devleti zarara uğratan yolsuzluğu ihbar eden ve devletin zararını önleyenlere bahse konu miktarın % 10’una kadar ödül vermeyi sağlayacak yasa tasarısını sunacak.

Cumhurbaşkanlığı Ofisinden Ruslan Ryaboshapka “Uluslararası uzmanlar ile Ukrayna kamu kuruluşlarından uzmanlarla birlikte, yolsuzluk suçlarını bildirme mekanizmalarının iyileştirilmesi, bu konuda bilgi sağlayan kişilerin korunması ve bu kişileri yolsuzluk yapan kamu görevlilerini ifşa etmek için motive etmenin yollarına ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaptık.” dedi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Bakan Yardımcısına 480 Bin Dolarlık Suçüstü (Video)

Bu nedenle, yolsuzluk veya yolsuzlukla ilgili suçları bildirme yöntemlerini ve prosedürünü, bu ihbarları inceleme prosedürlerini, ihbarda bulunanların kendisinin ailesinin, yakın çevresinin korunma haklarını garanti altına alma, ücretsiz adli yardım alma hakkı, gizlilik ve devlete geri dönen zararların yahut elde edilen kazancın % 10’u kadar maddi tazminat hakkı verilmesi istenmektedir.

Cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından “Devlete ciddi zarar veren büyük çapta yapılan yolsuzlukları bildiren kişiler, maddi ödüller ile teşvik edilecek. Buna ek olarak, devlet, yolsuzluk suçları hakkında bilgi verenleri haklarını koruma, gizliliği sağlama ve ayrıca suçluların kovuşturmaları sırasında kişilere karşı dava açılmasına karşı koruma teminatını da verecek.” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com