Ukrayna’da yerel seçimler yeni kurallara göre yapılacak. Detaylar neler?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu Verkhona Rada seçim yasasında değişiklikler yaptı. Ukrayna’da yapılacak yerel seçimler yeni kurallara göre yapılacak. Tam olarak nelerin değişti?

oy kullanma

Yapılan Büyük değişiklikler:

  • İkinci tur, nüfusu 75 binin üzerinde olan şehirlerde yapılır;
  • Çoğunluk sistemi (kendi kendini aday gösterme), sadece nüfusu 10 bin kişiye kadar olan şehirlerde mümkündür;
  • Orantılı sistem, nüfusu 10 bin üzeri olan şehirlerde geçerli olacak;
  • Açık parti listeleri olacak;
  • Siyasi partiler listelerine cinsiyet kotası getirildi;
  • Bölgelerin küçültülmesi ve büyütülmesi sözkonusu olacak.

Belediye başkanı seçimleri

Belediye başkanlarının seçimine ilişkin değişiklikler ikinci tur oylamayla ilgilidir. Nüfusu 75 binden fazla olan şehirlerde adaylardan hiçbiri % 50’den fazla oy alamazsa, en yüksek oy olan 2 aday arasında ikinci tur yapılacak. Eski kurallara göre bu durum, nüfusu 90 binden fazla olan şehirler için uygulanıyordu.

Yerel Meclis Seçimleri Nasıl Yapılacak?

Nüfusu 10 bine kadar olan şehirler

Nüfusu 10 binden az olan yerleşim yerlerinde çoğunluk sistemine göre oylama yapılacak. Yani adaylar kendi kendilerine aday gösterebilir ve siyasi partilerden aday olamaz.

Konsolidasyon nedeniyle yerleşim yerlerinin sayısı azalacak. Ve bir seçim bölgesinde birden fazla milletvekili olacak, bir değil, ikiden dörde kadar olabilecek. Öte yandan bir seçmen, bir veya birkaçına birden oy verebilir.

Eski kurallara göre 90 binden az nüfusu olan tüm şehirlerde böyle bir çoğunluk sistemi kullanılıyordu.

Nüfusu 10 binin üzerinde olan şehirler

10 binden fazla kişinin yaşadığı şehirlerde orantılı sistemle seçimler yapılacak. Seçmenler, listeleri açık olan siyasi partilere oy verecek. Kişiler kendi kendilerini aday gösteremeyecekler.

Açık parti listeleri

Oy pusulasında iki işaret konulacak. Hem bir siyasi parti seçimi yapılacak, hem de o partinin listesinden bir kişi seçilecek. Bu yeni sistem, seçmenlerin yalnızca genel olarak siyasi gücü değil, aynı zamanda onun belirli bir temsilcisini de desteklemesine olanak sağlayacak.

Çok sayıda oy, bireysel adayların parti listesinde daha üst sıralara çıkmasına ve yerel konseye girme şanslarını artırmasına olanak tanıyacak. Açık liste sisteminin getirilmesinin nedeni budur.

Cinsiyet kotaları

2020 yerel seçimlerindeki bir diğer yenilik ise siyasi partiler listelerine getirilen cinsiyet kotalarıdır. Siyasi partilerin listesi aynı cinsiyetten temsilcilerin en az % 40’ını içermelidir. Yani 5 aday arasında aynı cinsiyetten en az iki kişi olmalıdır. Aksi takdirde Merkez Seçim Komisyonu bu partinin oylamaya katılmasına izin vermeyecektir.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com