Ukrayna’da yerel seçimler iptal edilecek mi? İptal propagandası nereden çıkıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi yerel seçimleri ertelemek için bir neden görmüyor. Seçimlerin ertelenmesi veya iptali, ancak günlük koronavirüs vakalarında keskin bir bozulma olması durumunda mümkündür.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi

Cumhurbaşkanlık Ofisi başkan danışmanı Mikhail Podolyak‘a göre, COVID-19 ile durum aşağı yukarı kontrol ediliyor. Aynı zamanda, seçimlerin ertelenmesi veya iptali, bütçeden büyük harcamalar çeken karmaşık bir hukuki süreçtir ve sonradan kesinlikle dava konusu olacaktır.

Podolyak, “Yani ertelemenin nedenleri, mahkemelerde bütün bunları savunabilmek ve seçim sürecini organize etmek için harcanan bütçenin yasal olarak boşa gitmediğini gösterebilmek gerekmektedir ve yasal olarak doğrulanmalıdır.” dedi.

Neredeyse tüm siyasi grupların ve muhalefet güçlerinin medyada seçimleri erteleme konusunu aktif olarak “pompaladıklarına” inandığını belirten Podolyak “Bu propaganda kampanyası, saldırgan bir yanı olmakla birlikte, sıradan, düşük maliyetli, yaratıcı olmayan bir yoldur.” dedi.

Bu tezin, yetkililere karşı Telegram topluluğu tarafından özel olarak “pompalandığını” inandığını belirten Zelenskiy’e yakın bir isim “Bütün bu kaynaklar ya Rus veya Rusya yanlısı bir iz var. Yahut Igor Kolomoiskiy‘e uzanıyor. Böyle bir mesaj onlar için yararlı. Bu, seçmenlere bir sinyal gönderiyor: yetkililer korkuyorlar ve kaybedecekleri için seçimleri iptal edecekler propagandasını yapıyorlar.” dedi.

Aynı zamanda iktidar ekibi seçimleri ertelemeyi planlamıyor.

Daha önce, Halkın Hizmetkarı partisi başkanı Aleksander Kornienko’nun seçimleri ertelemek için bir neden olmadığına inandığı bildirmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com