Ukrayna’da yerel çöller ortaya çıkmaya başladı: Peki neden?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekoloji uzmanları Ukrayna’nın çeşitli yerlerinde tarım arazilerinin çölleşme etkisiyle bir kuru kuma dönüştüğünü kaydetmeye başladılar.

Ekolog Aleksander Sokolenko, Ukrayna’da özellikle yerel çöllerin ortaya çıkmaya başladığını; Çernigov bölgesinde yer alan Nijin kenti yakınlarındaki bir arazinin tamamen kuru kuma dönüştüğünü söyledi.

Uzman tarafından belirtildiğine göre bunun ana nedeninin, toprağın büyük ölçüde tükenmesine neden olan bitkiler yetiştirilmesidir. Bu bitkiler topraktan mineral bileşenleri alarak geriye kuru bir kum bırakmakta ve bunun sonucunda toprağın kuru kum haline gelmesine neden olmaktadır.

Sokolenko “Çernigov bölgesinde, Nijin yakınlarında, arazi kuru kuma dönüştü. Çiftçiler ve bu araziyi kiralayıp işleyenler bu durumdan ötürü suçlu. Burada sürülmüş toprağı büyük ölçüde tüketen ayçiçeği ve kanola gibi bitkiler ekilmiş …” diyor.

Nisan ayında Kiev ve Kiev bölgesinin bir kısmında güçlü bir toz fırtınası meydana gelmişti. Uzmanlar, toz fırtınasının nedeninin toprağın aşırı derecede sürülmesi olduğunu belirttiler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com