Ukrayna’da yenilenebilir enerji yatırımı 2 milyar euroyu geçti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Ajansı’na göre, Ocak-Eylül 2019’da Ukrayna’da yenilenebilir enerji kapasitelerinin geliştirilmesine 2 milyar euronun üzerinde yatırım yapıldı.

Raporda, “Bu yılın ilk dokuz ayında Ukrayna’da devreye alınan 2.500 MW’tan fazla yeni yenilenebilir enerji kapasitesine 2 milyar eurodan fazla yatırım yapıldı.” yazıldı.

Yılın ilk 9 ayında ülkede toplam kapasitesi 2.000 MW’ın üzerinde olan güneş enerjisi santralleri; neredeyse 400 MW kapasiteli rüzgar çiftlikleri; yaklaşık 120 MW kapasiteli haneler için güneş enerjisi santralleri (mevcut yılın ilk altı ayında), 24 MW kapasiteli biyogaz tesisleri,13 MW kapasiteli küçük hidroelektrik tesisleri ile 4 MW kapasiteli biyokütle tesisleri kuruldu.

Bakınız: Avrupa’daki En Büyük Güneş Enerjisi Santrallerinden Biri Ukrayna’da Açıldı

Devlet Enerji Verimliliği başkanı Sergey Savçuk “Buna ek olarak, bu yeni tesisler nedeniyle, yenilenebilir elektriğin toplam kapasitesi sadece yılın ilk dokuz ayında iki katına çıktı: 2018 sonunda yaklaşık 2.300 MW’tan 1 Ekim 2019 itibariyle yaklaşık 5.000 MW’a” dedi.

2019’un başından bu yana, yenilenebilir enerjinin toplam Ukrayna elektrik üretimindeki payı 1.7 kat artarak, ikinci çeyrekte % 3.3 olarak gerçekleşmiştir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com