Ukrayna’da, yedek askerlerin özel zamanlarda zorunlu askere alınmasına ilişkin yasa imzalandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Verkhovna Rada’nın 30 Mart’ta kabul ettiği “Askeri Görevlerin Yürütülmesi ve Askeri Kayıtların Korunmasına İlişkin Bazı Sorunların İyileştirilmesine İlişkin Ukrayna’nın Bazı Yasama İşlemlerinde Değişiklik Yapılmasına Dair” yasayı imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı web sitesinde “Bu belge, seferberlik ilan etmeden, özel bir dönemde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer askeri birliklerin yedeklerle (savaş tecrübesi olan askeri eğitimli kişiler) personel yetiştirme gereksinimlerini iyileştirmektedir. Askeri saldırganlığın hızla arttığı dönemlerde savunma kuvvetlerinin muharebe potansiyelini ve ulusal güvenlik açısından ani tehditlere zamanında cevap sağlanması gerektiğinde kullanılacaktır.” şeklinde açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı, yasanın yeni bir askeri hizmet türü getirdiğini kaydetti: özel bir süre boyunca yedek kuvvetler arasından kişilerin zorunlu askere alınması. Kararda;

“Bu nedenle, özel bir dönemde, askeri rezervde hizmet için sözleşmeye giren ve / veya askeri harekat rezervine kayıtlı olan vatandaşlar askerlik hizmetine çağrılacak. Karar, çağrılması gereken yedeklerin kategorilerini, görevleri, hacimleri, şartları ve prosedürünü belirleyecektir.” denildi.

Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan yasa, askeri muhasebe sisteminde ve yerel askeri komuta ve kontrol organlarının faaliyetlerinde Avrupa ilkeleri ve yaklaşımlarına dayalı olarak reform da getirmektedir.

“Özellikle, askere alma ve sosyal destek için bölgesel merkezlerin askeri kayıt ve kayıt büroları temelinde oluşturulması planlanıyor; askere alınanların, askerde olanların ve yedeklerin askeri sicilinin bir düzene sokulmasını sağlıyor.”

30 Mart’ta Verkhovna Rada, yedek askerlerin, seferberlik hali olmadan, özel bir kararla 24 saat içinde askere alınmasına izin veren, askeri kayıt büroları temelinde bölgesel alım ve sosyal destek merkezlerinin kurulmasına ilişkin yasayı kabul etmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com