Ukrayna’da yaşayan müze şehir: Pereyaslav-Hmelnitski

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pereyaslav Açıkhava Müzesi’ndeki Evler

Kiev’de yakın yerlerde farklı nereleri görmeliyim yahut Ukrayna tarihi için önemli olan nereleri görebilirim diyenler için olmazsa olmaz şehirlerden birisi: Pereyaslav-Hmelnitski.

Pereyaslav-Hmelnitski (Ukraynaca: Переяслав-Хмельницький) Kiev’e 95 km kadar uzaklıkta Dinyeper nehri kıyısında kurulmuş Ukrayna’nın tarihinde büyük öneme haiz bir şehirdir.

907 yılında kurulan şehir, 911 yılında Bizans İmparatorluğu ile Kievan Rus arasında yapılan bir anlaşmada Pereyaslav-Ruski olarak geçmektedir. 992 yılında Kiev prensi Vladimir şehrin güneyine büyük surlar ve kale inşaa ettirerek şehri güçlendirmiştir. 11. yüzyıl ortalarından 1239’daki Moğol-Kievan Rus savaşında şehrin Tatarlar tarafından yıkımına kadar Pereyaslav Prensliğinin başkentiydi.

Pereyaslav Açıkhava Müzesi’ndeki Balballar

16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Ukrayna Kazakları’nın merkezi oldu. 8 Ocak 1654 dönemin Ukraynası için bir dönüm noktası oldu. Hmelnitski isyanı Pereyaslav’da uluslararası hale geldi. O gün Kazak Hatmanı Bogdan Hmelnitski ve Kazak subayları Ukrayna’nın yeni egemeni Moskova Çarı Aleksey Romanov’a sadakat yemini ederek Rusya-Ukrayna ilişkilerinin karmaşık ve uzun tarihini başlattılar.

1943 yılında Sovyet hükümeti Bogdan Hmelnitski’nin Ukrayna-Rusya ilişkilerindeki tarihi rolünü vurgulamak amacıyla şehrin adını Pereyaslav-Hmelnitski olarak değiştirdi. II. Dünya Savaşı sırasında Pereyaslav yine önemli bir rol oynamış ve ordunun geçişi için Dinyeper nehri üzerinde yüzer bir köprü inşa edilmiştir. Tam burada büyük ve kanlı Dinyeper savaşı da gerçekleşmiştir.

Diorama Müzesi – II. Dünya Savaşı Sahneleri

20’den fazla müzesi, 30 bini bulan nüfusuyla şehir “Yaşayan Müze” olarak adlandırılmaktadır.

Hem şehrin içinde görülebilecek müzeler, manastır ve kiliseler, şehre dağılmış anıtlar; hem de özellikle şehrin hemen yakınında bulunan geniş bir açık hava müzesi olan Orta Dinyeper Halk Mimarisi ve Yaşam Müzesi görülmeye değerdir. Kendisi bir açıkhava müzesi olmakla birlikte içerisinde pek çok mini müzeyi de barındırmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Pirogovo Açık Hava Müzesi

Pereyaslav-Hmelnitski’ye Nasıl Ulaşılır?

Tabi en ideali arabayla gitmek. Kiev’den 95 km kadar uzaklıktadır.

Şehre turizm firmalarının düzenlediği Kiev’den günübirlik turlar bulunmaktadır. Bunları takip edebilirsiniz.

Kiev’den ilçe otobüs terminallerinde şehre giden minibüslerle de ulaşabilirsiniz.

Pereyaslav-Hmelnitski Fotoğraf Albümü

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com